– Jag har aldrig tidigare varit med om, eller hört talas om, att man har stängt en hel mordrättegång tidigare. Att man beslutat om lyckta dörrar i rättegångens samtliga delar, säger Sven-Erik Alhem till SVT Nyheter Gävleborg.
Den tidigare överåklagaren menar att rätten naturligtvis kan avhandla vissa saker utan att media eller allmänheten är närvarande. Till exempel vid våldtäktsfall och då för att skydda brottsoffret.
– Men det är oerhört viktigt för rättssäkerheten att media, åtminstone i vissa avseenden, får chansen att rapportera vad som händer i rätten. Det är ju genom media som allmänheten kan få den insyn de har rätt till, i hur rättsapparaten fungerar, säger Alhem, som ofta ses som debattör i rättsfrågor.
Advokatens begäran
Det var den misstänkte 20-åringens advokat, Jan Nyman, som begärde stängda dörrar. Något som åklagare Christer Sammens motsatte sig.
Tingsrätten biföll advokatens yrkande och meddelade i sitt beslut att rätten redan övervägt frågan om lyckta dörrar.
Varför är det viktigt att åtminstone delar av en rättegång är offentlig?
– Det är en demokratifråga, säger Sven Erik Alhem och fortsätter.
– Vi har rätt att ta del av vad som händer. I vissa delar kan man stänga, men när det gäller exempelvis sakframställan, bevisprövning och pläderingar är det ytterst viktigt att det sker öppet. Det förhindrar också spekulationer om vad som händer i rättssalen.
Kritisk till beslutet
– Jag är väldigt mycket emot att man ta ett sådant beslut som Hudiksvalls tingsrätt har gjort i den här rättegången, säger Sven Erik Alhem.