Julia Söderström, moderat i Gävle, står vid talarpodiet i kommunfullmäktiges sal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Söderström (M) om varför politiken är rätt väg att gå för att påverka samhället och hur andra unga i generation Z ser på att vara med och påverka. Foto: Stefan Larsson/SVT

Julia, 18, är eleven som beslutar om Gävles framtid

Uppdaterad
Publicerad

I höstas valdes Julia Söderström (M) in i och blev den yngsta politikern i Gävles kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ.

– Det var en cool känsla, säger hon.

Julia Söderström, 18 år, förbereder sig för att ta studenten på Vasaskolan. Samtidigt går hon på möten där hon är en del av de politiker som bestämmer i Gävle.

SVT träffar moderaten Julia Söderström en solig morgon i juni, några timmar innan kommunstyrelsens möte i Rådhuset i börjar.

Generation Z Gävleborg

– Det är spännande och ärofyllt att ha fått förtroende, säger hon.

Studenten: ”Världen är så stor”

Tidigare har en mörk framtidstro inom Generation Z gått hand i hand med en känsla av att kunna påverka men nu spås ett möjligt trendbrott, enligt ungdomsbarometern.

– Världen är så stor och jag är bara en av massa miljarder människor, säger högskolestudenten Christoffer Jansson.

En samling personer och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ungdomsbarometern om Generation Z oro för framtiden. Foto: SVT

”Inte bara att knäppa med fingrarna”

Julia Söderström tog klivet in i politiken genom Muf, Moderaternas ungdomsförbund. Med ett stort intresse för samhällsfrågor redan från skoltiden har intresset för politik vuxit fram.

Kan det ändå inte vara svårt att förändra saker i samhället?

– Det går ju inte bara att knäppa med fingrarna för att förändra saker, säger Julia Söderström.

Det politiska intresset och möjligheten att påverka sin egen framtid står sig starkare inom generationen, även om det också minskat de senaste åren, enligt Ungdomsbarometern.

om ungdomsbarometerns rapport

Till grund för Ungdomsbarometerns rapport ligger en digital enkätundersökning med 16 295 unga mellan 15-24 år i Sverige. Intervjuerna gjordes mellan 6 oktober och 14 november 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Generation Z Gävleborg

Mer i ämnet