• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genrebild Foto: TT

Kampanj i skolor för att upptäcka tvångsgifte

Publicerad

När skolorna börjar efter sommaren uppmanas nu skolpersonal att slå larm om elever saknas. Det kan handla om att ungdomar blivit bortgifta under sommarlovet.

Det är Länsstyrelsen Östergötland som går ut med uppmaningen. Länsstyrelsen Östergötland har sedan 2005 haft regeringens uppdrag att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, och att förhindra tvångsgifte.

På måndagen gick myndigheten ut med fortsättningen på en kampanj som inleddes inför sommarlovet. Budskapet är att  alla äger rätten till kroppslig integritet och att forma och påverka sitt eget liv.

Nästa steg är nu att få skolpersonal och socialtjänst att larma eller agera ifall elever inte kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet. Om personal inom skolan och socialtjänsten känner oro, är uppmaningen att ta det på allvar och följa upp ärendet.

LÄS MER: Hedersproblematik bakom ökande antal omhändertaganden

Synliggöra problemet

– Kampanjen är viktig för att synliggöra att det finns barn och unga som antingen luras eller förs ut ur landet mot sin vilja och sedan inte kommer tillbaka när sommaren är slut. Den är också viktig för att uppmärksamma vilket handlingsutrymme och ansvar kommunen har i de här situationerna, säger Juno Blom, Nationella Kompetensteamet, Länsstyrelsen Östergötland, på myndighetens hemsida.

Kampanjen görs i samverkan med övriga länsstyrelser.

Fakta / Läs mer om kampanjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.