– Alla äldre klarar inte av kort och nu finns det affärer som inte tar emot pengar. Det är helt fel, säger Anita Revelj i Norrsundet.
– Jag klarar mig bra med betalkort, men jag vet att det finns de som är beroende av kontantsystemet och det kan man inte ta bort, säger Marianne Lundqvist som bor i Bergby.
Ska kartlägga behoven
Så här en bit ut från centralort där det varken finns en bankomat att ta ut eller sätta in pengar i är det många som undrar vad som kommer att hända när vi mer och mer går mot ett kontantlöst samhälle. Länsstyrelsen har därför fått i uppdrag av regeringen att bevaka och kartlägga behoven när allt fler betalningstjänster sker digitalt. Resultatet ska rapporteras till näringlivsdepartementet.
– Det är många som är oroliga att kontanterna ska försvinna helt, säger Håkan Sundelin, handläggare för landsbygd och tillväxt på länsstyrelsen Gävleborg.
Funderingar om säkerhet
– Man pratar ofta om att det handlar om äldre, men det finns andra grupper också, de funktionshindrade till exempel. Många undrar också över säkerheten, vad händer om betalsystemet kraschar, säger Håkan Sundelin.
Länsstyrelsen på husbilsturné i Gävleborg
Vecka 49
Gnarp, Hassela 3/12
Friggesund, Ramsjö 4/12
Los, 5/12
Vecka 50
Viksjöfors, Vallsta, Åmot, Järbo, Årsunda och Gysinge