Anna Lindqvist och ” Hudiksvallstjejen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kultur- och fritidschefen tycker om debatten den planerade statyn skapat. Foto: Madlyn Alabdullah /privat

Kulturchefen i Hudiksvall: ”Inte förvånad att det är en snackis”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya statyn ” Hudiksvallstjejen” som ska pryda Kattvikskajen i Hudiksvall, har skapat het debatt i sociala medier. Anna Lindqvist, kultur-och fritidschef i Hudiksvalls kommun, är inte förvånad över att det blivit en snackis i stan.

Projektet, som har en budget på 1,1 miljoner kronor är en del av kommunens satsning på konstnärlig miljögestaltning. Statyn blir en fyra meter hög kvinnofigur med uggla på axeln skapad av konstnären Klara Kristalova.

Många åsikter i sociala medier

I sociala medier är det starka känslor runt statyn. Så här skriver några av de som engagerar sig på Svt Gävleborgs facebooksida:

Striden om Hudiktjejen

”Jag vill INTE att mina skattepengar går till något så vidrigt! Skäms att ni slösar med våra pengar!!”

”Ska inte, eller bör inte konst väcka känslor? De verkar ha lyckats”.

”Många frågor om den, vem är hon? Är det någon känd person? En sporttjej? Författare? Tror risken är att den blir clownlik och utskrattad, ungefär som den där rosa jeepen vi har i Gävle.”

– Vi tror på att konst och kultur har betydelse för samhällsutvecklingen, säger Anna Lindqvist.

Konstnären Klara Kristalova kommer att ha en utställning på Hälsinglands museum i vår, där allmänheten får chansen att se hennes verk och prata med konstnären själv. Detta kommer att ha en positiv påverkan på invånarnas åsikter om statyn, tror Anna Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om Hudiktjejen

Mer i ämnet