Två kvinnor framför byggnad och kartbild med markeringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är krig. Självklart bryr man sig inte om datorer i skolan” – möt Yana i Syrien som drömmer om att bli läkare. Och hennes kusin Alexandra i Söderhamn som tar studenten om ett år. SVT:s reporter Madlyn Alabdullah har besökt båda skolorna. Foto: SVT/Montage

Kusinerna som siktar på toppbetyg – 500 mil ifrån varandra

Publicerad

De siktar mot toppbetyg i skolan, drömmer om framgångsrika karriärer – men med helt olika förutsättningar.

Yana tryggar sin framtid i den krigshärjade staden Homs i Syrien och hennes kusin Alexandra i Söderhamn.

Syrien har präglats av krig och konflikter i över tio år. Miljontals människor har flytt landet och ekonomin har slagits i spillror.

Krigets start – skolorna raserades

Skolan är en av många platser som påverkats i den långvariga konflikten i landet.

Svensk-syrier om det nya landet efter kriget

Skolorna i Syrien raserades till stora delar efter inbördeskriget 2011. Landets utbildningar gick från att ligga i framkant, med hög läs- och skrivkunnighet, till att släpa efter.

I dag är en del av skolorna delvis ruiner och andra är eftersatta när det kommer till standard och undervisning.

Slutexamen – avgör framtiden

Gymnasiet i Syrien avslutas med en obligatorisk nationell examen – där eleverna får ett slutligt resultat i varje examensämne.

I Sverige ser det inte ut på det viset. Här får eleverna betyg i olika kurser inom samma ämne – och det finns ingen avgörande examen i slutet.

Klassrummet i Homs – här värms salen upp av en dieselvärmare. Foto: Linda Hörnqvist/SVT

Saknas internet – tillfällig värme

I skolbänken i staden Homs sitter Yana Aldakhil. Det finns varken internet eller uppvärmning i skolsalen. En tillfällig lösning ger eleverna värme. Undervisningen sker i gamla böcker.

– Utöver kylan måste man också bära cirka fem kilo varje dag, Jag hade böcker och anteckningsböcker på ryggen. Det fanns inga datorer eller laptops, säger Yana, när SVT är på besök.

Det är i Homs Yana lägger grunden för framtiden. Hon har stora drömmar – en dag vill hon arbeta som läkare.

– Man har familj och folk runt omkring sig som väntar på ens goda studieresultat. De förväntar sig bra betyg, säger hon.

Kusinen i Hälsingland

500 mil från Homs sitter hennes kusin Alexandra i en annan skolbänk. 2013 flyttade hon och hennes föräldrar permanent från Syrien till Sverige.

Hon studerar på Staffangymnasiet i Söderhamn. Hon har snart ett år kvar till studenten. Det är mycket kvar att göra – och stressen är påtaglig.

– Det blir ju press ibland, det är många i min familj som har framgångsrika jobb. Då blir det som att jag själv vill vara som dem, det blir press – det blir det, säger Alexandra.

I videon: SVT Gävleborg har skildrat livet i skolbänken i två olika världar, där förutsättningarna är som natt och dag. Kusinerna Yana och Alexandra, de som delar så mycket – men ändå så lite.

Syriska gymnasieutbildningar – godkända i Sverige

Personer som studerat på gymnasienivå i Syrien och som fått sin examen godkänd i Sverige.

2025: 230

2024: 837

2023: 1 105

2022: 1 212

2021: 1 494

2020: 1 246

2019: 2 4 07

2018: 3 359

2017: 5 730

2016: 4 634

2015: 3 619

2014: 1 535

Källa: UHR (Universitets- och högskolerådet)

SVT Gävleborg i Syrien – en spegling av två världar

SVT Gävleborgs reporter Madlyn Alabdullah, som själv har rötter i Syrien, och den erfarna utrikesfotografen Linda Hörnqvist från SVT:s utrikesredaktion, reste till Syrien i början av mars. I ett unikt samarbete med onlinetidningen Alkompis, som publicerar svenska nyheter på arabiska.

Mitt under brinnande nyhetsläge har Madlyn och Linda spelat in flera fördjupande reportage med fokus på vad utvecklingen i landet betyder för unga människor med syrisk bakgrund i Sverige. Från det lokala till det globala.

För teamet anlände till Syrien 6 mars, samma dag som situationen i landet snabbt förändrades med våldsamma sammandrabbningar och ett stort antal dödade i kustområdet. De mötte den växande oron i huvudstaden Damaskus under sex dagar.

Upptrappade striderna – växande oro i Damaskus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk-syrier om det nya landet efter kriget

Mer i ämnet