Syskonen Erik Åberg och Anna-Stina Åberg Hammarberg framför Kvarndammen i Bergby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Syskonen Åberg och deras förfäder har haft utsikt över dammen i flera sekel och var med och protesterade när rätten besökte Bergby. Hör deras oro och advokaten om varför större hänsyn inte tas till landskapsbilden när vattenverk rivs. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Landskapet förändras när vattenkraftverk rivs ut – i Bergby försvinner badplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En nationell plan med skärpta miljökrav gör att flera vattenkraftverk är på väg att försvinna och landskapsbilden är på väg att ändras.

I Hamrångeån i Bergby vill ägaren riva ut anläggningen av lönsamhetsskäl med konsekvensen att dammen torkar ut, kvar blir en mindre å.

2020 beslutade dåvarande regeringen om en nationell plan för omprövning av vattenkraft. Detta betyder att drygt 2000 kraftverk och dammar ska bedömas och att många kommer att försvinna. Det får stor inverkan på till exempel badplatser i dammar och förändringar i vattennivån som påverkar omgivningen. 

Nu tvingas ägare av vattenkraftverk att modernisera för att frigöra vandringsvägar för fisk. Eller så blir det som i Bergby där man avvecklar Kvarndammen, en populär samlingsplats för badsugna.

Kritiska ortsbor

Under tisdagen var Mark- och miljödomstolen från Östersund i Bergby för att göra bedömningen om utrivningen kan ske på ett lagligt sätt. En mängd ortsbor har yttrat sig kritiskt till att dammen försvinner, flertalet var med under förhandlingen.

Enligt kraftverksbolaget går det inte att avsluta vattenverksamheten om dammen lämnas kvar.

Länsstyrelsen bedömer att ett hundratal kraftverk och ytterligare 50 dammar i Gävleborg står inför samma val som Bergby, som ligger tidigt i en nationell plan för prövningar av miljötillstånd som sträcker sig över 20 år.

Domstolens beslut om utrivningen i Bergby meddelas 27:e juni.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.