Furuviksparken använde otillåten metod för att avliva schimpanser

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg vidtar inga åtgärder mot Furuviksparken efter avlivningen av de förrymda schimpanserna.

Efter att flera schimpanser rymt från sitt hägn på Furuviksparken den 14 december 2022 startade Länsstyrelsen Gävleborg en utredning av händelsen. Utredningen är nu klar och en rapport överlämnad till parken, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Länsstyrelsen anser att Furuviksparken uppfyllt sitt handlingsansvar som djurhållare under och i samband med den aktuella händelsen.

–  Länsstyrelsen bedömer att Furuviksparken även fortsatt uppfyller kraven för att inneha tillstånd för offentlig förevisning. Ärendet kommer att avslutas, skriver länsstyrelsen.

Inte laglig metod

I länsstyrelsen undersökning framkommer att Furuviksparken avlivat schimpanserna med en metod som inte är laglig.

– Idag saknas primater i regelverkets uppräkning av djurslag som får avlivas med hjälp av skjutvapen på distans. Parken skulle därför ha ansökt om dispens hos Jordbruksverket när de bedömde att det behovet uppstod, skriver länsstyrelsen.

”Självkritiska”

– Vi är tacksamma för att Länsstyrelsen utrett ärendet så noggrant. Det känns bra att de anser att vi uppfyller alla krav samt konstaterar att de åtgärder som vi vidtagit för att något liknande inte ska kunna hända igen är tillräckliga. Vi är däremot mycket självkritiska och ser allvarligt på att vi inte haft kännedom om att lagen saknar reglering för distansavlivning av flera högriskdjur som hålls i djurpark, bland annat schimpans. Detta borde vi självklart ha uppmärksammat och sökt dispens för tidigare, säger Sandra Wilke, vd Furuviksparken i ett pressmeddelande.

Fler utredningar pågår

Fler utredningar pågår mot Furuviksparken. Polisen utreder fortfarande en anmälan om brott mot djurskyddslagen. Furviksparkens externa utredare, revisionsbolaget EY, har ännu inte lämnat sin rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.