Larmet inne på vuxenpsykiatrin är undermåligt anser Arbetsmiljöverket. Foto: Stefan Larsson/ SVT

Larmet kan ha brustit när anställda attackerades av patient

Uppdaterad
Publicerad

Larmsystemet fungerar inte som det ska på psykiatriavdelningen på Gävle sjukhus där personal blev attackerade av en patient i början på september. Det skriver Arbetsmiljöverket i en rapport.

Under inspektionen framkom det att personallarmet krånglat vid flera tillfällen och exempelvis inte larmat trots att personalen tryckt på knappen.

”Det innebär att era arbetstagare saknar möjlighet att kalla på snabb hjälp i händelse av en vålds- eller hotsituation”, står det i handlingarna.

Planer på att byta ut systemet

Inspektören tar upp att de diagnoser och sjukdomssymtom som patienterna på vuxenpsykiatrin har kan leda till att hot och våld förekommer och att det nyligen inträffat en allvarlig våldsincident där tre personer ur personalen skadades.

Regionen har sagt att larmet planeras att bytas ut – men när det ska ske är inte klart. Detta är nu ett av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på regionen.

Dels måste regionen redovisa hur personalen ska få snabb hjälp tills dess att larmet bytts ut, och dels måste de se till att fixa ett fungerade larmsystem som går att lita på.

Senast den 13 december ska larmet vara åtgärdat.

SVT Gävleborg söker Region Gävleborg och chefen på vuxenpsykiatrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.