Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LRF i Söderhamn bjöd kandidater till EU-parlamentet till Söderhamn för att prata hållbart skogsbruk. I klippet kan du höra hur några av politikerna resonerar. Foto: Madlyn Abdullah /SVT arkiv

LRF i Söderhamn vill lyfta in skogsbruket i EU-debatten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SCB är Gävleborg landets skogtätaste län. Men vilken roll ska EU ha när det gäller skogsbruket här? LRF i Söderhamn bjöd under veckan in partiernas kandidater till Europaparlamentet för att prata skog.

– En fjärdedel av dem som tjänar pengar i Söderhamn är direkt eller indirekt beroende av skogen, säger Jonas Gramer som är ordförande för LRF i Söderhamn.

Saknas lokala kandidater

Men trots skogens betydelse var arrangörerna tvungna att vända sig utanför länets gränser för att hitta EU-kandidater högre upp på partiernas valsedlar.

– Det är därför vi gör det här. Vi vill tala om för dem hur viktig skogen och landsbygden är, säger Jonas Gramer.

”Känns litet oroväckande”

Skogsbrukaren Bengt Lindberg var en av dem som kommit till CFL i Söderhamn för att möta politikerna och han var orolig över hur EU ska komma att påverka svenskt skogsbruk i framtiden:

– De har vad jag förstått ambitionen att lägga förslag som kommer påverka mycket mer. Och det känns litet oroväckande.

Ska skogen bevaras eller avverkas?

Enligt Skogsstyrelsen består över 80 % av Gävleborgs yta av skog. Men i vilken utsträckning ska skogen bevaras eller avverkas?

Vi ställde frågan till några av de medverkande politikerna. Svaren kan du höra i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.