En kvinna sätter på sig en svart bomullsslöja och tittar sig i spegeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på hur det är att stå på mottagande sida av fördomar och rasism i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Svenska Maryam tog arabiskt namn – har svårare att få jobb: ”Blir inte ens kallad till intervju”

Uppdaterad
Publicerad

För personer med utländska namn på Gärdet i Bollnäs kan det vara svårare att få jobb. Det har svenskfödda Maryam, som har konverterat till islam, fått känna på sedan hon bytte bort sitt svenska namn.

– Maryam är ett väldigt vanligt arabiskt namn och ger mig mycket kraft, säger hon om varför hon valde att byta.

Bemöts annorlunda

Det finns ett tydligt före och efter namnbytet. Numera bemöts Maryam annorlunda – trots att hon är född och uppvuxen i Sverige.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Det är svårare att bli kallad till jobbintervjuer, i butiker möts hon av misstänksamhet när hon vill lämna tillbaka kläder och tålamodet för hennes bilkörning har minskat:

– När jag inte hade slöja så togs det emot mer som att folk förstår att jag vet vad jag gör i trafiken medan nu tittar de på mig som att jag klivit direkt ner från kamelen och in i bilen – vilket är roligt. Man måste skratta åt det också.

Studerade scientologerna

Maryam är uppvuxen i Bollnäs och kommer ursprungligen från en icke-troende familj. Men i 15-årsåldern började hon fundera på att det måste finnas något mer:

– Så jag läste om alla religioner jag hittade, kristendomen, judendomen, scientologerna – men återkom alltid till islam.

Det var däremot inte helt lätt att ta till sig av religionen till en början:

– Islam var en av de religioner jag hade svårast att associera till från början. Det var så mycket som jag inte förstod. Men nu när jag vet helheten om den så älskar jag den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk utsatthet i Bollnäs

Mer i ämnet