Tina Hammarberg ställer ut en klädställning utanför entren till sin butik i Sandviken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butiksägaren Tina Hammarberg om incidenterna i Sandviken och varför näringslivschefen och kommunalrådet ser allvarligt på den upplevda otryggheten. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Efter våldsdåden – ökad otrygghet hos företagare i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Otryggheten bland företagare i Sandviken är nu så stor att kommunen sjösätter ett fempunktsprogram med åtgärder.

– Det är inte roligt att inte känna sig trygg, säger affärsinnehavaren Tina Hammarberg.

Flera dödsskjutningar och våldsamheter har drabbat Sandviken de senaste åren.

I Svenskt näringslivs kommunranking över företagarvänliga kommuner tappar Sandviken placeringar generellt i år. I kategorin ”brottslighet och otrygghet” är läget klart värre än riksgenomsnittet när företagare får svara.

– Det är något som vi verkligen tar på allvar, säger Kerstin Almén (S), kommunalråd.

På skalan ett till sex där en etta är ”påverkas av brottslighet och otrygghet i mycket hög utsträckning” och en sexa är ”påverkas inte alls” landar Sandvikensnittet på drygt en trea. Det är en högre otrygghet jämfört med snitten i länet och riket. Foto: SVT Grafik

Ett femstegsprogram har nu tagits fram. Det ska stärka trygghetskänslan, för generellt är inte brottsligheten särskilt hög i Sandviken, enligt näringslivschefen Jan Fagerström.

– Men den upplevda otryggheten är högre i Sandviken och därför är det viktigt att vi engagerar oss. Det är heller ingen centrumfråga utan det här frågor som man påverkas av oavsett om man driver restaurang eller hantverksföretag, säger han.

Fler möten mellan polis och företagare och satsning på praktikplatser för att minska utanförskapet är några av åtgärderna som näringslivschef Jan Fagerström och kommunalråd Kerstin Almén (S) vidtar efter rapporten om otryggheten. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Fler polismöten – här är fempunktsprogrammet

Näringslivets roll i kommunens trygghetsorganisering

Näringslivskontoret ingår i kommunens övergripande trygghetsorganisering och arbetar nära näringslivet för att stärka tryggheten i företagsklimatet. Dessutom deltar ordföranden i Företagarna i Sandviken i det brottsförebyggande rådet för att representera näringslivets perspektiv och behov.

Stående medverkan på Godmorgon Sandviken under Lägesbild Sandviken

Kommunpolisen och trygghetssamordnaren deltar varje månad på företagarfrukosten ”Godmorgon Sandviken”, under programpunkten ”Lägesbild Sandviken”, där aktuella trygghetsfrågor diskuteras.

Inrättande av Trygghetslots

Näringslivskontoret erbjuder stöd till företag genom funktionen Trygghetslots, som guidar företag i trygghetsrelaterade frågor och hjälper dem att hitta rätt resurser.

Inbjudan till EST-nätverket

Näringslivet bjuds in att delta i Sandvikens EST-nätverk (Effektiv Samordning för Trygghet), en samverkansplattform för att stärka den samlade tryggheten genom effektiv samordning.

SPIRA-näringsliv

Inom SPIRA-projektet får företag stöd i sitt trygghetsskapande arbete, samtidigt som de erbjuds möjlighet att bidra till social trygghet genom att exempelvis erbjuda praktikplatser och studiebesök, vilket minskar utanförskapet i kommunen.

Källa: Sandvikens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.