Två personer i vinterkläder granskar en informationsskylt om fjärilar utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Fjärilsvägen, fotografens bilder och hur området nu ska räddas med hjälp av datajättens pengar när Länsstyrelsen inte längre har råd. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Microsoft donerar till hotade Fjärilsvägen – markägare ser ny trend

Uppdaterad
Publicerad

Fjärilsvägen i Gävle som lockar fotografer från när och fjärran har varit hotad – Länsstyrelsens pengar är slut. Nu kommer räddningen, från datajätten.

– Turkos blåvinge, makaon, smultronvisslare. Här kan man se 50 arter en bra dag, säger fotografen Göran Persson.

Den kalkrika marken mellan Gävle och Furuvik bidrar till en rik flora men utan en mänsklig hand skulle inte den tre kilometer långa Fjärilsvägen locka lika många flygare.

Microsofts etablering i Gästrikland

I 17 års tid har Länsstyrelsen Gävleborg slagit dikena med särskilda redskap sent på säsongen för att göra platsen attraktiv. Nu är pengarna dock slut hos myndigheten.

Microsoft: ”Viktigt att vara en del i samhället”

Markägaren Bergvik skog öst undersökte möjligheten att hitta en extern finansiär och Microsoft nappade. 100 000 kronor ska bland annat gå till skötsel, att förlänga sträckan med 15 kilometer och låta Naturskyddsföreningen skapa evenemang vid Fjärilsvägen.

– För oss är det viktigt att vara en del i samhället och vi fokuserar på tech, miljö och lokalt engagemang, säger Mia Enayatollah, ansvarig för samhällsengagemang på Microsofts datacenter.

Donationen till Fjärilsvägen är inte bara ett sätt att ”tvätta” varumärket, enligt Microsoft: ”Sen 2020 har vi donerat 30 miljoner till över 60 projekt och det tycker jag vittnar om en seriös inställning”, säger Mia Enayatollah. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Försök att skapa engagemang

Att företag utan egen natur att råda över vill göra en insats är en ny trend, enligt markägaren. Fjärilsvägen blir ett pilotprojekt.

Finns det inget som skaver i att privata intressen räddar naturen? Fjärilar kanske är lätt att sälja in men det finns väl fler delar som behöver hjälp.

– Eller så ser man det som en väg in för att skapa engagemang. Det måste inte vara vackra dagfjärilar, det gäller bara att sätta rätt kontext till projekten så kan man skapa engagemang för det mesta, säger hållbarhetschefen Sofia Lilja.

Fler än staten behövs

Länsstyrelsen kommer att fortsätta finnas med som rådgivare.

– Det är bra att det kommer in företag som arbetar för naturvård, staten kan inte stå för hela kostnaden, säger Göran Vesslén, som arbetar med hotade arter vid Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet