Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmskaparen och regissören Jerry Carlsson (i bild), som regisserat två avsnitt av Netflixsuccéen ”Young Royals” samt konstnären och musikern Love Antell kommer handleda ungdomar i höst. Foto: Arvid Jansson/SVT

Netflixregissören ska lyfta filmen i Sandviken

Publicerad

Under hösten startar fritidsgården ”Drömmarnas hus” upp i kulturhuset Kungens lokaler i Sandviken. Där kommer unga mellan 16 och 25 år kunna söka om att få handledning i film av regissören Jerry Carlsson och i digital konst av multikonstnären Love Antell.

Jerry Carlsson är regissör och manusskrivare. Han har bland annat regisserat två avsnitt i den tredje säsongen av Netflixsuccéen ”Young Royals”. Residenset i Sandviken kommer innefatta handledning men även tid för honom att skriva på en långfilm.

– Deltagarna får fokusera på utveckling av idéer som förhoppningsvis ska leda till ett manus och en film i det längre loppet, säger han.

Digital konst i stadsbilden

Love Antell har många strängar på sin lyra – förutom en lång karriär som artist är han även bildkonstnär. Hans fokus under residenset kommer vara digital konst och ska leda till flera digitala monument runt om i Sandviken.

– De kommer ju utifrån vad de jobbar med, om det är musik eller skulptur, så kommer de få jobba i sitt medium. Sen ska vi digitalisera det och placera ut det någonstans i Sandviken, berättar han.

”Kan vara kulturskapare i liten bruksort”

Att ha konstnärer som under en period verkar i Kungens lokaler är något som Backbeatbolaget haft sedan några år tillbaka.

– Under pandemin blev det lite paus i vår verksamhet med konserter och så. Då började vi med konstnärsresidens, berättar projektledare Karin Bäckström.

Satsningen finansieras av region Gävleborg, flera kommuner, svenska filminstitutet och Göranssonska fonderna och responsen har varit bra.

– De vill ju främja ungdomsaktivitet inom kulturen så vi passar bra in där, berättar Norea Haapalainen, samordnare.

– Vi vill också främja idéen att man kan vara professionell kulturskapare i en liten bruksort. Att man inte behöver flytta till stora städer som Stockholm, säger Karin Bäckström.

Ansökningen för handledning öppnar i slutet av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.