Nyheter från dagen: 17 oktober

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg torsdagen den 17 oktober.

Kvinnor i Bollnäsområdet som ska screenas för bröstcancer hänvisas nu till Gävle och Hudiksvall.

– Tidig upptäckt är viktig. Det här försämrar möjligheterna, säger Ulla Björk vid Bröstcancerföreningen Maria Gävleborg.

Ulla Björk framför Bollnäs sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bröstcancerföreningens Ulla Björk om oron i Bollnäs när kvinnor inte kan screenas för cancer på orten just nu. Viktor Leander, verksamhetschef, förklarar hur planen ser ut för att återöppna mammografin igen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Ståt, ballonger och bandklippning – och så några sista sprej av konstnären själv.

Under torsdagen var det högtidlig invigning av det konstverk som elbolaget E.ON och Timrå kommun beställt i Timrå. Ett projekt med ett dramatiskt förspel.

Charlie Granberg, konstnär, barn från Mariedalsskolan Timrå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnens favorit – konstnären Charlie Granberg fick både blommor och teckningar av elever på Mariedalsskolan när hans graffittikonstverk invigdes. Foto: Pierre Ragnehag

Region Gävleborg vill att regionens hälsocentraler ska drivas som ett aktiebolag. Effektivare och tillgängligare vård säger styret. Väg mot privatisering menar oppositionen.

Regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M) står i fokus med bakgrund av en grön och orange höstlandskap genom ett stort fönster. Ljuset är mjukt och naturen syns tydligt, vilket skapar en lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förslaget blir verklighet skulle Region Gävleborg bli ensamma i Sverige att driva hälsocentralerna som ett aktiebolag – oppositionen är starkt kritiska. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.