Nyheter från dagen: 8 augusti

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg torsdagen den 8 augusti.

Det har gått mer än en vecka sedan en 23-årig man sköts till döds på Drottninggatan i centrala Gävle. Ännu har polisen inte gripit någon misstänkt för mordet. Det här är vad vi vet om händelsen.

skjutning Gävle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu har ingen gripits för skjutningen på Drottninggatan i Gävle, där en man dog och två skadades. Foto: Privat

Ett ovanligt kraftigt jordskalv inträffade under förmiddagen, åtta kilometer under Orbaden i Hälsingland.

– Vi har fått rapporter från så långt bort som Delsbo, Järvsö och ner till Arbrå, så det har känts ett par mil bort, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Enligt seismologen Björn Lund så kan dagens skalv i Orbaden hänga ihop med jordbävningen utanför Japan ett par timmar tidigare. Foto: Mikael Wallerstedt

63 trappsteg upp bor Rolf Vahlund, 87. Hissen är en förutsättning för att han ska ta sig ut så ofta som han vill men nu har den varit trasig i en månad.

– Man känner sig instängd, säger han.

Rolf Vahlund framför trasig hiss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Körförbud.” Hör Rolf Vahlund om bekymren som den trasiga hissen ställer till med och hyresvärden om den långsamma reparationen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.