• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Enligt Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, är det helt normalt att björnen vaknar vi den här tiden – även om det finns ett gammalt talesätt om att björnen ska kliva ur ide kring Tiburtiusdagen, 14 april. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Nu har björnarna vaknat i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Vårens första rapporter om nyvakna björnar börjar trilla in hos Länsstyrelsen Gävleborg. I björntäta områden kan det finnas mycket att tänka på.

Ett tydligt tecken på att våren är här är att björnen har börjat vakna upp efter att ha legat i ide hela vintern. I Sandvikens kommun har redan två biodlare meddelat att de haft besök av björn.

– Man kan säga att de har börjat vakna i hela länet och det är ett björntätt län. Det är ganska spritt upp till och med södra hälsingegränsen, säger Simon Viklund, vilthandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Lämna ingen mat framme

När björnen vaknar på våren har den inte ätit något på flera månader, och är därför väldigt hungrig. Soptunnor, fågelmat, allt som vi människor lämnar efter oss i både natur och bebyggelse blir lättillgänglig föda för björnen – och kan innebära problem.

– Vi vill inte ha björnar som lär sig att hitta mat bland bebyggelse. Det kanske är kul första gången men sen kan de tappa skyggheten och då kan de bli farliga, säger Simon Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.