Svenska Vanadin AB:s ansökan om att bryta och anrika vanadinhaltig malm vid Brickagruvan i Bjuråker har oroat många ortsbor men nu har Mark- och miljödomstolen kommit fram till att ansökan ska avvisas.
I ett pressmeddelande anger domstolen tre krav för brytning som inte uppfylls i ansökan, varje krav är dessutom ensamt tillräckligt starkt för att ansökan ska avslås.
För det första så fastslår domstolen att gruvbolaget inte har någon rätt att ta vatten från Långmyrsjön.
För det andra finns det sedan tidigare en vattendom som kan påverka både flöden i Brickabäcken och vattenvolym i Långsjön. Domen är från 1945 och anläggningen som domen gäller är helt förfallen, men domstolen konstaterar anläggningen trots detta fortfarande har tillstånd för sin verksamhet och om den återupptas så blir Svenska Vanadins beräkningar felaktiga.
Och för det tredje så underkänner domstolen Svenska Vanadins miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
MKB:n har ändrats under pågående handläggning och kompletterats i ett sent skede. Enligt domstolen är MKB:n 2så bristfällig att den inte kan läggas till grund för prövning av ansökan.”
Lättnad i bygden
– Glädjen är obeskrivlig, säger Lennart Gustavsson, som har följt processen noga och är en av de som bor närmast den tänkta gruvan. Hade gruvan blivit verklighet så hade han känt sig tvungen att flytta, säger han.
– Jag har läst domen och tycker att den är ett gediget arbete där både länsstyrelsen och kommunen har bevisat flera felaktigheter i ansökan.
Inget uttalande från Svenska Vanadin
Lars Alm, en av Svenska Vanadin AB:s två styrelsemedlemmar, kan inte svara på frågor om domen.
– Nej, ni får ta det med Christer Holmgren (ordförande i Svenska Vanadin, reds. anm), bara han kan svara på frågorna. Han kan dock vara i Kina, säger Lars Alm.
Tänker ni överklaga domen?
– Christer Holmgren får svara på det, säger Lars Alm.
SVT har utan framgång försökt nå Christer Holmgren.
Domstolens beslut kan överklagas och domstolen poängterar att den inte uttalat sig om det är lämpligt med en vanadingruva på platsen eller inte.