TV: Se hela vår intervjun med Svante Lönnbark här.
Ytterst ansvarig för de Medarbetardagar som genomfördes 2014 är Regiondirektören Svante Lönnbark. Han var ansvarig för den styrgrupp som följde hela projektet, från idé till utförande:
– Vi bedömde att tiden, sex månader, från att idén föddes till genomförandet var för kort för att hinna med en upphandling. Det var mycket som skulle klaffa, vi skulle hitta en lämplig lokal och så vidare. Så vi tyckte inte att vi hade tiden att göra detta efter de regler som finns.
Men ni var helt medvetna om att det skulle ha upphandlats?
– Jag vi såg nog att det skulle kunna vara föremål för upphandling det här, men bedömde i det läget att prioritera att medarbetarna skulle få delta vid Medarbetardagarna och få en chans att ta del av den här processen vi var inne i.
Svante Lönnbark: ”det är djupt olyckligt”
Svante Lönnbark menar ändå att man inte kan säga att man medvetet struntat i upphandlingsprocessen utan att allt skett beroende på den pressade situation man upplevde i förhållande till den tidsbrist man ansåg sig ha.
Men vad ska man kalla det för då. Ni visste vad ni skulle göra, men gjorde det inte?
– Vi tappade helt enkelt frågan i det här hektiska tempot som var, och det är djupt olyckligt och det beklagar jag, säger Svante Lönnbark.
Skyller på tidsbrist igen
Svante Lönnbark och även Kenth Larsson, förvaltningschef Regionen, som tidigare uttalat sig i den här frågan, skyller på tidsbrist. Och det finns undantag i regelverket som medger avsteg från lagen om upphandling. I en faktaruta i slutet av den här artikeln finns de kriterier som Konkurrensverket satt upp.
På frågan om de chefsdagar som man arrangerade ett senare, där det inte heller gjordes någon regelrätt upphandling, så menar regiondirektören att man i efterhand har tagit hand om detta för att hantera det på ett korrekt sätt.
Kan åläggas straffavgift
När ett ärende, där man brutit mot lagen om offentlig upphandling, kommer till Konkurrensverkets kännedom så kan myndigheten som brutit mot reglerna åläggas en straffavgift. Vanligen på sju procent av värdet på upphandlingen om Konkurrensverket gör bedömningen att det är ett regelbrott.
Kalkylerade ni med att det skulle kunna bli frågan om en straffavgift i det här sammanhanget?
– Någon sådan kalkyl fanns överhuvudtaget inte med på dagordningen i det här sammanhanget, säger Svante Lönnbark.
Genomförandet viktigare än upphandlingen
Regiondirektören menar att man nu måste sätta sig och dra de lärdomar som finns av det som hänt. På frågan om hur ofta man missar att upphandla inom regionen har Svante Lönnbark inget svar, utan återvänder till det han tidigare hävdat att bedömningen var att Medarbetardagarna genomförande var viktigare än att följa det regelverk som finns för upphandling av tjänst.
– Jag gjorde själv den bedömningen och fattade beslutet att inte upphandla korrekt, säger Svante
Vad säger du till de företagare som troligen gärna varit med och lämnat anbud vid det här arrangemanget?
– Jag kan bara beklaga.
TV: Se hela vår intervjun med Svante Lönnbark här.
Undantag ur Offentlig upphandling, synnerlig brådska:
För att undantaget från annonseringsskyldigheten på grund av synnerlig brådska (4 kap. 5 § 3 p LOU/4 kap. 2 § 4 p LUF) ska kunna tillämpas måste fyra förutsättningar vara uppfyllda:
- Det ska vara absolut nödvändigt att genomföra upphandlingen.
- Den synnerliga brådskan ska göra det omöjligt att hålla tidsfristerna för öppen och selektiv upphandling.
- Brådskan ska vara förorsakad av omständigheter som inte kunnat förutses av den upphandlande myndigheten eller enheten.
- Brådskan får inte vara orsakad av myndigheten/enheten själv.
Alla förutsättningarna måste vara uppfyllda för att undantaget ska vara tillämpligt. Undantaget ska tillämpas restriktivt.
Källa: Konkurrensverket