• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT.

Brandmän från Ljusdalsbränderna om insatsen

Uppdaterad
Publicerad

48 procent av brandmännen och befälen säger att de inte hade resurser nog för att förhindra brandens spridning. Det visar en ny undersökning som Uppdrag Granskning har gjort.

Inför Uppdrag Gransknings reportage om skogsbränderna 2018, som sänds på onsdag, har UG-redaktionen genomfört en stor undersökning. Den handlar om hur människorna på marken – brandmän och brandbefäl – upplevde insatsen.

Drygt 600 har svarat. 160 av dem arbetade med bränderna i Ljusdals kommun.

Resursbristen gjorde skillnad

Det var en ovanligt torr sommar och vinden gjorde släckningsarbetet ovanligt svårt. Men det var även bristen på resurser som spelade roll, enligt brandmän och brandbefäl som har svarat på undersökningen.

Nära hälften av dem som arbetade med att släcka bränderna runt Kårböle, 48 procent, svarar att de inte hade tillräckligt med resurser för att förhindra brandens spridning.

Stor enighet

55 procent svarar ja på att att bristande resurser påverkade hur stor spridning skogsbranden fick. Bara 16 procent anser att mängden resurser inte påverkade spridningen.

Hör brandmännens åsikter om resursbristen i klippet ovan.

Om undersökningen:

Uppdrag Granskning har skickat ut en enkät till brandmän och brandbefäl som arbetade med att släcka skogsbränder i mellersta och norra Sverige sommaren 2018.

Drygt 600 personer har svarat.

160 av dem arbetade i Gävleborg och det är svaren från dessa personer som presenteras här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.