• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Karl Emil Nikka, författare, föreläsare och It-säkerhetsutbildare tipsar om flera sätt att skydda sitt lösenord från nätbedragare. Foto: Ulf Edvinsson/Jon Willén/TT

Så blir du en olönsam måltavla för nätbedragarna

Uppdaterad
Publicerad

It-brotten ökar och lösenordsstölder och kortkapningar blir allt vanligare. It-säkerhetsutbildaren ger dig råden för hur du bäst skyddar dig.

Långa och unika lösenord? Byta lösenord ofta eller sällan? Tvåstegsverifiering och lösenordshanterare... Att reda ut hur man bäst skyddar sig från It-brott kan vara en snårig djungel.

SVT lät Karl Emil Nikka, författare, föreläsare och It-säkerhetsutbildare, ge sina bästa tips på hur man skapar säkra lösenord och skyddar sig.

• Använd långa lösenord (hellre långa meningar än krångliga ord med specialtecken)

• Använd unika lösenord (ett unikt lösenord för varje webbplats du använder)

• Spara lösenorden i en lösenordshanterare (annars är punkt ett och punkt två orimliga att följa)

• Slå på tvåstegsverifiering på tjänster där det är möjligt (då krävs både rätt lösenord och en tidsbegränsad kod från en mobilapp för att logga in)

• Skydda ditt e-postkonto extra noga (om en angripare kommer åt din e-postinkorg kan han/hon återställa alla andra lösenord)

”Du blir en olönsam måltavla”

Lösenordstipsen gäller både för sociala medier och webbplatser där man handlar med bankkort.

– Följer du rekommendationerna kommer det att vara så svårt att attackera dig att du blir en olönsam måltavla, säger Karl Emil Nikka.

Skydda dig med ett huvudlösenord

En lösenordshanterare är ett tillägg i webbläsaren eller en app till mobilen. Lösenordshanteraren lagrar alla lösenord till de olika webbplatserna där man registrerat sig.

– När du besöker webbplatserna så fylls lösenorden i automatiskt och lösenordshanteraren i sig skyddas med ett så kallat huvudlösenord. Det innebär att du kan ha starka och unika lösenord överallt utan att behöva komma ihåg mer än ett enda lösenord, säger Karl Emil Nikka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.