• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Två män håller upp varsin tecknad bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan vara svårt att kritisera presidenten” – till helgen åker satirtecknarna Ulf Ivar Nilsson och Seyda från Gävle till Turkiet för att delta i en kulturvecka i Diyarbakir. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Satirteckningar från Gävle ska ställas ut i Turkiet

Publicerad

När satirtecknarna Ulf Ivar Nilsson och Seyda från Gävle i helgen åker till Turkiet för att delta i en kulturvecka i Diyarbakir innebär det en stor omställning. Situationen när det gäller pressfrihet i landet ser väldigt annorlunda ut jämfört med i Sverige.

När Reportrar utan gränser rankar pressfriheten hamnar Turkiet på plats 158 av 180. Det innebär en ovan situation för satirtecknarna från Gävle.

– Jag har varit bortskämd med att kunna rita statsministrar, kungen och allt möjligt utan att behöva ha en tanke på att det skulle vara förbjudet, säger Ulf Ivar Nilsson.

Inbjudna av borgmästaren

De har olika bakgrund och stil. Ulf Ivar Nilsson har i många år publicerat sina satiriska alster i svensk press medan Mohammad Sida, eller Seyda som han kallar sig, är konstnär och satirtecknare med rötterna i den kurdiska delen av Syrien.

Nu är de inbjudna av borgmästaren i den kurdiskt dominerade storstaden Diyarbakir för att ställa ut några av sina verk och även delta i diskussioner kring demokrati och yttrandefrihet.

Viktigt undvika självcensur

De säger sig inte vara alltför oroliga att de ska drabbas av något i samband med kulturveckan men hur är det då med arrangörerna som bjudit in dem?

– Jag tror de är kapabla att göra den bedömningen själva. Det är viktigt att vi inte självcensurerar oss. Vi gör de bilder vi tror på, de vi står för och som är viktiga för oss. Jag kan förstå att de måste göra en avvägning, men det behöver inte jag eller Seyda göra.

– Vi är svenskar som åker dit och säger vad vi vill, kritiserar vad vi vill och så får vi se vad de vill säga till oss, säger Seyda.

I klippet berättar de varför satir kan vara hotfullt för en regim och visar några av de bilder som kan vara aktuella för utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.