Ett eldhärjat skogsområde. Den gulbruna barren är vanligtvis grön under sommarmånaderna. Foto: Robin Herzog

Skogslivet på väg tillbaka i Ängra efter bränderna

Uppdaterad
Publicerad

9000 hektar motsvarande 90 kvadratkilometer skog drabbades av bränderna som utbröt i Ängra och Nötberget i mitten av juli. Men redan nu syns tydliga tecken på hur livet återvänder.

– Redan nu skjuter det upp nya skott, säger Peter Ståhl, ekolog på Länsstyrelsen.

Bränderna spred sig ojämnt i Ängratrakten och fickor av gröna välmående skogar varvas nu med nedbrända partier som går i svart och brunt med gula barr i stället för gröna i trädkronorna. Markens övre lager är svartbränt.

Om ungefär en fjärdedel av en trädtopp är grönt kan trädet överleva. I andra fall anses det inte kunna klara sig. Men trots den stora förödelsen syns flera nya tecken på liv.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Nu skjuter det upp nya skott av björk och asp bland annat. Inom loppet av några år är vi tillbaka till blåbär- och lingonskog igen, säger Peter Ståhl.

Han fortsätter:

– Har det brunnit hårt så får man en föryngring av skogen. Här är det tallmarker, då får man en föryngring av tall.

Naturreservat

Delar av skogsområdet i Ängra som drabbats av branden kan komma att bli en del av ett expanderat naturreservat. Länsstyrelsen diskuterar och förhandlar saken med markägare i dagsläget. Om det beslutas att bli så kommer skogen inte att röras utan naturlivet får gå sin gilla gång och livet får återvända av sig självt.

– De djur som kommer tillbaka först är insekterna, de som kanske lever på döda träd. Efter dem kommer insektsätare som hackspettar och tättingar, säger Peter Ståhl.

Ett eldhärjat skogsområde. Den gulbruna barren är vanligtvis grön under sommarmånaderna. Foto: Robin Herzog

Mångfald i naturen

Det har brunnit i tre naturreservat i Ängratrakten och ur mångfaldsperspektiv är det positivt med naturliga bränder i naturreservat för att det främjar variation i naturen.

– Bränder utgör ingen katastrof för naturreservaten, säger Peter Ståhl.

När SVT ska lämna skogsområdet springer en gnagare ut från ett ihåligt träd och rusar över den brända marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet