Hannes Lifh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sexårige Hannes Lifh har planer på att äta 2 000 glassar i sommar. Foto: Lina Abusagr/SVT

Socker = hyperaktiva ungar? Inte enligt vetenskapen

Publicerad

Sommar, sol, socker och speedade småttingar – sambandet är för många småbarnsföräldrar uppenbart. Glassen går in och sömnbehovet går ut. Men stämmer det verkligen att socker gör barn hyperaktiva?

– Enligt forskningen stämmer det inte att barn blir speedade av socker. Man har testat det i flera olika studier där man har gett en grupp barn socker och en grupp sötningsmedel där ingen vet vad de fått. Man har inte sett någon skillnad alls i deras aktivitet eller kognition, säger Emily Sonestedt, sockerforskare vid Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad.

Campingbesökarna skeptiska

De rönen ger dock besökarna på Årsunda Strandbad inte mycket för – där har man egna, anekdotiska bevis.

– Jag tror det är falskt. Du får jättemycket energi när du äter socker. Den energin måste du förbruka på något vis. Då blir du per automatik överenergisk, säger Jörgen Larsson.

– Jag kan bara utgå ifrån egna erfarenheter och tror absolut att barn kan bli hyperaktiva av för mycket socker, säger Katarina Franzén.

Av det tiotal personer som SVT talar med är det bara en förälder vars upplevelse överensstämmer med sockerstudiernas resultat.

– Jag har inte märkt någon skillnad i barnens beteende, säger Emma Manneteg, som dock betonar att hon ser till att hennes barn inte äter för mycket socker.

”Myt som fortlevt sedan 80-talet”

Sockerforskaren Emily Sonestedt tror att bilden av socker som en hyperaktivator för barn kommer av att föräldrar felaktigt associerar barnens energiska beteende med sockret de stoppar i sig, när det i själva verket kanske handlar om kontexten man befinner sig i.

– Den här myten har fortlevt ända sedan forskningen gjordes på 80- och 90-talet och det tror jag beror på att man helt enkelt förväntar sig att barn ska bli aktiva eller speedade när man ger dem socker. Men egentligen kanske det handlar mer om hela situationen – att man är på kalas eller får glass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.