• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Alla kommuner behöver jämföra med regnet i Gävleborg och göra beräkningar, säger Thomas Pettersson, professor på Chalmers. Foto: TT

Försäkringsexperten svarade på frågor om översvämningsärenden

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan skyfallen som orsakade historiska översvämningar i Gävleområdet och Dalarna. Peter Stark, jurist med fokus på boendeförsäkringar och försäkringsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå, svarade på frågor på torsdagseftermiddagen.

Se vilka frågor som ställdes nedan.

Försäkringsexperten svarar på frågor om översvämningsärenden

Nu avslutas chatten och Peter Stark tackar för era frågor.

Mattias • Efter omdränering av källaren gjorde vi ett tillägg med backventil på avloppet. Den visade sig fungera bra här för en månad sedan, dock orkade inte dräneringspumpen riktigt med de stora mängder vatten som kom i dräneringen och vi var nära att få upp vatten över golvnivå i källaren.
Försäkring täcker inte om vattnet kommer in via golv/väggar, men hade jag inte haft backventilen på avloppet så skulle hela källaren varit översvämmad.
Hur ska jag tänka om vattnet går över golvet? ska jag öppna backventilen precis innan så att försäkringen gäller? känns såklart hel dumt, men det är ju också tokigt att jag gjort en åtgärd som oftast räddar källaren men samtidigt gör att jag inte får något på försäkringen om det väl blir för mkt vatten.

Försäkringen gäller bara om vatten strömmar in genom avlopp, ventil, fönster eller dörr. Och inte om vatten går igenom dräneringen. Jag förstår dock inte riktigt din fråga om backventilen. Mejla istället från hemsidan eller ring 0200-225800 så kan vi diskutera mer.

Ann • Hej! Hur snart efter en upptäckt skada måste man anmäla ett problem? Förstår att snarast är bäst men om det inte blivit gjort pga olika orsaker hur länge är det möjligt att anmäla?

Hej Ann! Rent teoretiskt har man faktiskt 10 år på sig (efter 2015, innan dess var det 3 år). Så man har numera som regel gott om tid på sig och ofta kan man ju vara förhindrad att anmäla en skada omedelbart till exempel på grund av att man är på resa eller att man inte är i fritidshuset som skadats osv. Men snarast möjligt är alltid bäst!

Anneli • Om kommuner bygger på mark som anses vara riskområden, för översvämningar. Hur kommer försäkringsbolagen att hantera det. Jag vill inte betala mer i avgift ,bara för kommuner inte lyssnar på råd från kunniga, bara för att dom chansar ändå.

Svårt att veta hur det blir men sannolikt kommer i vart fall premierna gå upp för de som väljer att köpa ett hus i ett sådant område. Det skulle dock i förlängningen också kunna bli så att inget försäkringsbolag vill försäkra traditionell försäkring på nybyggda objekt i ett visst område, att de blir oförsäkringsbara för t.ex. översvämning. Det skulle ju vara en mycket allvarlig utveckling och som självfallet skulle påverka byggbranschen, kommunerna och ekonomin i stora delar.

Charlie • Hur ser försäkringsbolagen på om det blir ett vattenskada som går in via taket om taket är gammalt, men var helt och tätt innan skadetillfället? Gammalt menar jag alltså att den beräknade tekniska livstiden gått ut.

Hej Charlie! Vattenskador som går genom (ytter)taket, liksom om vatten tränger igenom dräneringen under mark har i princip aldrig ersatts och detta oavsett standarden och åldern på huset och husets olika delar. På senare tid har många villaförsäkringar dock lagt till ett moment, i sina tilläggs- eller storförsäkringar, för skada genom yttertak (men inte genom grunden) men det är mycket begränsat. Ofta max 20 000 kr för skador som inträffar nere i huset och själva taket ersätts aldrig.

Hyresgäst • Bor i lägenhet, hyresrätt. Har fått vatten i mitt förråd och förstörda saker. Kommer troligen få ut av försäkringsbolaget via hemförsäkringen. Hur blir det med självrisken? Kan jag kräva den av Gavlegårdarna? Kontaktade vattenbolaget som sa att det är Gavlegårdarna som är kunden och att jag ska kontakta dom.

Hej! Du kan begära självrisken av Gavlegårdarna (din hyresvärd) om du anser att de på något sätt är vållande till skadan. Det skulle jag säga att de är om vattnet t.ex. har kommit in genom en spricka i väggen (vilket tyder på dålig dränering) men inte om vattnet runnit in genom ventiler, fönster, dörrar eller golvbrunnar m.m.

Anna • Hej!
Kan kommunen få ersätta självrisken för lösöret när allt vatten kom ifrån golvbrunnarna i tvättstugan?
Ersätter lösöre/hemförsäkring golvfärg, väggfärg?

Hej Anna! Ja, men bara om kommunen varit ansvarig för översvämningen. Och när är de ansvariga då undrar många? Svårt att säga men om du anser att de har för dålig hanteringen av dagvatten, för liten kapacitet osv så kan du absolut ställa kravet till kommunen. Det kostar ju inget att fråga dem.

Om du menar färgburkar så är de ersättningsbara i hemförsäkringen men inte påmålad färg, det går på villaförsäkringen.

Alva • Vad ska jag tänka på när jag väljer förskärning och hur täcker olika förskärningar mina ägodelar om det blir förstörda av översvämningar.

Hej Alva! Ett skydd vid översvämning ingår i alla hem- och villaförsäkringar. Skälvrisk och åldersavdrag skiljer sig dock mycket. I de flesta basförsäkringar är självrisken hög, t. ex. 10 % av skadekostnaden. I tilläggsförsäkringar (Stor-försäkringar) är självrisken däremot 1500-3000 kr.

Åldersdragen i villaförsäkringen kan dessutom bli upp till 75.000 - 105 000 kr i en basförsäkring medan de som mest brukar bli 10 000 - 15 000 kr i en tilläggs- eller storförsäkring.

Se gärna i våra jämförelser på vår hemsida om de olika bolagen och försäkringarnas villkor på www.konsumenternas. se

Nordan • Hej. Vi har fått en sättning på huset efter översvämningen. Sprickan går igenom vägg från källare upp till andra våningen samt vidare genom bottenplattan. Hur kommer försäkringsbolaget agera?

Hej! Mycket svårt att säga. I alla villaförsäkringar ingår
ett moment med ersättning för skador på huset av jordbävning men även jordskred
och ”större jordförflyttningar”. Det är då den senare skadetypen som kanske
även en översvämning kan medföra. Men om översvämningen mera direkt har orsakat
sättningen och sprickan så skulle jag säga att det är stor risk att det inte ersätts.
Men anmäl hela skadan till ert försäkringsbolag och om ni tycker att ni blir
felaktigt bemötta så kan ni begära omprövning och även återkomma till mig.

Per Larsson • Min Starwars-figur i orginalförpackning från 1999 fick en smärre vattenskada på kartongen i nederkant. Den har ett uppskattat värde på 295000 kr. Är detta något som täcks av försäkringen? Det var vatten som rann upp genom min golvbrunn i källaren.

Hej Per! Ja, det är i princip en ersättningsbar skada på ett löst föremål. Det kan dock bli diskussioner om det korrekta värdet och kanske ännu mer vad just skadan på enbart kartongen innebär i förlust. Du bör ta in underlag och värderingsintyg från samlare, auktionsfirmor m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet