Vad undrar du om vaccineringen? Skicka in din fråga till Robin Razmi, infektionsläkare vid Gävle sjukhus. Foto: Stefan Larsson/SVT

Enormt sug efter information om vaccineringen mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När får de som inte är i riskgrupp vaccin, hur länge håller skyddet i sig och när kommer vi se effekt av vaccineringen i Gävleborg? Just nu är frågorna om covid-vaccinet många. Under fredagen svarade IVA-läkaren Robin Razmi i Gävle på era frågor. Det kom in väldigt många frågor och Robin hann tyvärr inte svara på alla.

Ställ dina frågor om vaccinet och vaccineringen i Gävleborgs län

Johanna • Kan man bära med sig smittan/smitta andra efter man fått vaccinet? Eller kan man varken bli smittad eller smitta andra?

Hej!

Du kan inte få covid-19 av vaccinet eftersom det inte innehåller virus. Dock har vaccinet inte 100% skyddseffekt, så det finns fortsatt en risk att du blir smittad och kan sprida smittan vidare.

Pinnat inlägg

Nu avslutar vid chatten för idag. Det har kommit in väldigt många frågor och jag har tyvärr inte hunnit svara på alla. Det märks att detta är ett ämne som berör och att funderingarna är många.

Stort tack för era frågor!

Pinnat inlägg

På fredag klockan 11.00 svarade Robin Razmi, specialistläkare vid infektionskliniken i Gävle på era frågor i denna chatt.

Ingrid • Hej! Jag undrar om en person som är vaccinerad kan bli smittad men inte sjuk och kan föra smittan vidare till en person som inte är vaccinerad så denne blir sjuk.Tacksam för svar.

Hej!

Det som är så lurigt med covid-19 är att man kan smitta andra trots att man själv är symtomfri. Risken för att detta inträffar torde vara mindre efter att man vaccinerat sig. Men vaccinet är inte hundra procent effektivt, så det finns en risk att det sker som du beskriver.

Margareta Larsson • Kan +70 i riskgrupp träffa sina barn och barnbarn inomhus och kramas efter det man fått sin vaccination?

Hej!

Det är min förhoppning att man ska kunna göra det, ja.

Margareta Larsson • Smittar covid-19, lättare ute, nu i vinterkylan, ska man hålla längre avstånd med tanke på det?

Hej!

Torr och kall luft gör i allmänhet att smittsamma droppar färdas längre. Det är därför extra viktigt att vara noga med avstånden under denna tid på året. 2 meter ska dock vara tillräckligt, i kombination med att hosta och nysning inte sker rakt ut.

Karin hyle'n • Undrar vilken grupp som jag hamnar i?
Har opererat bort mjälten.

Hej!

Att leva utan mjälte innebär ett sämre immunförsvar. Du kommer därför att hamna i en högre prioriteringsgrupp än om du hade mjälten kvar.

Tommy • Kan man som vaccinerad sprida covid-19 vidare?

Hej!

Det är teoretiskt möjligt att du kan göra det. Vaccinet ger inte en hundraprocentig skyddseffekt, så du kan bli sjuk även om du är vaccinerad (även om symtomen troligtvis blir mildare).

Vi räknar dock med att vaccinationen gör att du har mindre risk att sprida smittan till andra.

Ann louise ståhl • Blev jätte sjuk när jag fick influensa vaccin på 90 talet . Ska jag vaccinera mej

Hej!

Med allvarligt sjuk förmodar jag att du menar någon form av allergisk reaktion? Detta gör att inte att du måste undvika att vaccinera dig. Men ett mått av försiktighet är viktigt (förlängd observationstid efter att sprutan givits).

Karin • Om man nu har fått en inj.mott.corona, och då
ska få inj. länge fram
Ska det då.vara samma fabrikat på inj.vätskan??

Hej!

I nuläget rekommenderas att båda doserna ges i form av samma vaccinfabrikat.

Förhoppningsvis går det bra att kombinera vissa fabrikat med varandra. Detta studeras förstås intensivt, men studierna som ger stöd för att kombinera är ännu inte klara.

Ingela Gustafson • Hej, vi som i vinter har haft corona, bör väl inte stå längst fram i kön för vaccinering? Finns det någon samkörning register emellan så att de som inte haft corona får vaccinet före oss? Och kan det vara till nackdel att ta vaccinet om man fortfarande har antikroppar?

Hej!

Om du nyligen haft covid-19 (senaste 6 månaderna) är det inte lika angeläget för dig att få vaccinet jämfört med någon som inte haft sjukdomen. Det bör dock inte vara farligt.

Mig veterligen finns dock inget register som samkör dessa uppgifter.

Annette • Varför är inte gränsen 65 år istället för 70 år när det gäller prioriteringen för när vaccin ska ges? När det gäller uppmaningen att ta influensavaccin är det 65 år och äldre som gäller.

Hej!

Det är svårt att jämföra vaccinationsprocessen för säsongsinfluensa rakt av med den för covid-19. För covid-19 är det betydligt många fler som ska vaccineras och tillgången på vaccin är mycket mer begränsad. Därför måste man göra hårdare prioriteringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet