Centrala Gävle drabbat av en skum lukt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mystisk stank förpestade luften i centrala Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En stark odör som beskrivs som en blandning av avlopp, kemikalier och surströmming spred sig i centrala Gävle på fredagseftermiddagen.

Vad det är som luktar diskuteras på sociala medier. I tråden skriver folk om när de först kände stanken. En trodde att det var pojkvännen som luktade svett, en annan skällde ut katten medan en tredje tycker det luktar som frukten malaysisk durian.

Gävleborna kanske är vana vid att det luktar illa då och då. Inte en enda person har lämnat klagomål hos varken kommunen eller hos polisen.

Räddningstjänsten däremot larmades till högskolan med anledning av lukten men konstaterade på plats att de misstänker pappersfabriken och åkte därifrån.

Misstankar riktas mot pappersbruk

Flera i Facebook-tråden gissar också att lukten kommer från pappersfabriken Billerud.

– När det luktar starkt, brukar det vara en indikation på att något är fel, säger Pia Rosin, kommunikationschef på Billerud.

Hon berättar att bruket just nu håller på att felsöka. Men hittills har de inte kunnat konstatera något processfel. Nattskiftet kommer dock att fortsätta sökandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.