– Om vi tar bort veganmaten helt hållet, vad ska veganerna äta då? Sweet chilisås, ris och lite sallad?, säger Julia Åsell elev på Vasaskolan i Gävle.
För några veckor sedan beslutade Gävle kommun om nya riktlinjer vad gäller skolmaten. Ett beslut som innebär att alla elever med specialkost, som till exempel veganmat, måste ha ett intyg av sjukvårdspersonal.
Eleverna ser andra lösningar
Beslutet har skapat stor debatt bland Gävles skolever som tycker att det finns andra lösningar.
– Jag tycker att vi bara ska servera vegansk mat och att den serveras där den lakto-ovo-vegetariska maten serveras idag, säger Julia Åsell.
”Alla ska kunna äta, inklusive veganer”
Nu har Gävle kommun bestämt sig för att se över riktlinjerna en gång till och ett slutgiltigt beslut kommer att tas i april.
– Vi backar då det har varit så pass mycket diskussioner kring det här. Vi kan titta och se över det och vi har bett förvaltningen att komma med nytt underlag, säger Evelyn Klöverstedt, utbildningsnämndens ordförande i Gävle.
Och Julia Åsell som engagerat sig i frågan, hoppas att veganmaten kommer att få stanna.
– Vi betalar skatt för det här och genom att vi gör det så är det inte bara vissa som ska få äta. Det är meningen att alla ska kunna äta, inklusive veganer, säger hon.
Att välja mat är ingen rättighet
Det finns i grunden två anledningar till att man velat dra in veganmaten på skolorna. Det ena rör kostnaderna och det andra handlar om att få en bättre kontroll över den mat man lagar, då färre specialkoster minskar risken att allergiker får i sig fel mat.
Är det inte en rättighet att elever ska få äta det de önskar på skolorna?
– Nej det anser inte jag, jag anser att vi behöver se över kostnaderna för det hela och säkerställa att våra allergiker inte får i sig allergener så att de insjuknar, säger Evelyn Klöverstedt.