• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hur hänger Gävlebornas hälsa hop med stadsmiljön? Det ska Matteo Giusti forskare inom Miljövetenskap på Högskolan i Gävle ta reda på. Se honom berätta om studien. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Stor studie ska kartlägga hur stadsmiljön och Gävlebornas hälsa hänger ihop

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna startade en studie från Högskolan i Gävle. Syftet med projektet är undersöka hur olika platser i Gävle påverkar Gävlebornas hälsa. Detta sker med hjälp av en app för mobilen och aktivitetsarmband.

– Här har du kartan som visar var du befinner dig. Sedan kan du rapportera om din upplevelse är positiv eller negativ, förklarar Matteo Giusti som är forskare inom Miljövetenskap på Högskolan i Gävle.

Appen som han demonstrerar heter MyGävle och används som verktyg i studien som genomförs vid Högskolan i Gävle. Alla Gävlebor som vill kan ladda ner appen för att medverka i studien. I nästa steg görs sedan ett representativt urval av 3 till 400 personer som kommer få ett aktivitets-armband med sensorer som kan mäta till exempel hjärtfrekvens och stress.

– Vi kommer att välja ut en grupp baserad på ålder, kön, inkomst och utbildningsnivå som är representativ för hela Gävles befolkning. Utifrån det kommer vi gå vidare med en med en mer djupgående analys, berättar Matteo Giusti.

Unik studie för framtiden

Enligt Matteo Giusti är det här en unik studie som man hoppas ska kunna användas i kommunens stadsplanering och i framtida forskning om städers utformning. Tanken är också att det ska ska kunna främja välbefinnandet bland deltagarna.

Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och Future Position X och finansieras av Vinnova som är en statlig myndighet för innovationssystem. I slutet av nästa år beräknas insamlandet av data som sedan ska analyseras vara färdigt.

Se Matteo Giusti berätta mer om vad han hoppas studien ska kunna innebära för Gävle och Gävleborna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.