Ånglok från förra sekelskiftet lockar besökare till stora tåghelgen i Jädraås

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen arrangeras stora tåghelgen i Jädraås. Trafiken är utökad och ånglok från förra sekelskiftet åker från stationen i Jädraås till Tallås. Järnvägen lades ner 1970, men arbetet med ångloksturerna gör att tågstationen lever än.

Verksamheten var under pandemin begränsad men nu öppnar det upp igen i stor skala. Med ånglok tas gästerna på en färd mellan Jädraås, till Tallås, för att sedan åka till Svartbäcken Nedre och vända.

– Det roliga med det här är att det kommer så många glada besökare, säger Rikard Johansson, trafikansvarig på JTJ, Jädraås-Tallås Järnväg.

Tåget tuffar i väg mot Tallås och Svartbäcken Nedre. Foto: Greta Olsson/SVT

Inspirerat av historien

Ångloken är inte det enda som är inspirerat av dåtiden, lokförare, biljettkontrollanter och alla som arbetar bär tidstypiska kostymer. Arbetet med tågen sker ideellt på fritiden av ett fyrtiotal personer och lockar även yngre tågintresserade.

Hampus Olander och Oliver Engström är båda 15 år och engagerar sig för tågkulturen i Jädraås. Under dagen agerar de biljettkontrollanter.

– Det är väldigt häftigt att få uppleva detta 2022, säger Hampus Olander.

Se klippet för att se ångloken tuffa iväg på resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.