347 vindkrafter som är som högst 350 meter höga vill nu Svea Vind Offshore få tillstånd av regeringen att bygga cirka 5 mil utanför hälsingekusten. Foto: Svea Vind Offshore AB

Svea Vind ansöker hos regeringen om att få bygga Sylen utanför hälsingekusten

Uppdaterad
Publicerad

347 vindkraftverk som är som högst 350 meter. Det ansöker nu Svea Vind Offshore till regeringen om att få bygga i vindkraftsparken Sylen som ligger cirka 5 mil utanför hälsingekusten mellan Söderhamn och Hudiksvall.

Eftersom vindkraftparken ligger i Sveriges ekonomiska zon så har kommunerna inte möjligheten att lägga något veto, det är helt upp till regeringen att fatta beslutet.

Den potentiella produktionen beräknas till 29 terawattimmar per år, vilket enligt företaget motsvarar hushållsel till 4,8 miljoner villor. Ytan som de 347 vindkraftverken ska finnas på är 524 kvadratkilometer.

Det är länsstyrelsen i Gävleborg som bereder ärendet åt regeringen och den som vill yttra sig i ärendet har till den 10 december på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet