• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför amortering och vem kan slippa? Johanna Näsman förklarar. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Tre frågor om amorteringsfrihet efter stigande räntor

Uppdaterad
Publicerad

Bankkostnader äter upp en allt större del av hushållens månatliga budget när räntorna stiger. Det har gjort att antalet hushåll som ansöker om amorteringsfrihet har ökat kraftigt sedan sommaren 2022, enligt Finansinspektionen. Men vem får söka och vilken anledningar godkänner banken? Hälsinglands Sparbanks privatchef Johanna Näsman reder ut i klippet.

I slutet av 2021 och början av 2022 var antalet hushåll som fick beviljad amorteringsfrihet mellan 600 och 800 per månad. Från augusti 2022 har antalet ökat kraftigt och under fjärde kvartalet 2022 var antalet undantag per månad i genomsnitt runt 2 500. Totalt beviljades ungefär 15 000 undantag i Sverige mellan september 2022 och februari 2023, enligt Finansinspektionen.

Hushållens ekonomi är god

Även om ökningen är kraftig är det på låga nivåer. I Hudiksvall har Johanna Näsman, privatchef på Hälsinglands Sparbank, inte märkt av någon stormning när det kommer till kunder som vill slippa amortera.

Hon tror att det beror på två saker. Dels att kännedomen om att man kan söka amorteringsfrihet är låg. Dels att hushållens ekonomi är så god att amorteringsfrihet inte behövs.

– När vi har beviljat lånen har vi räknat på att hushållen ska klara en ränta på sex procent. De ska ju klara av den här ekonomiska situationen. Så det är bra att de gör det. Men om det händer något som gör att ens situation ändras är det viktigt att höra av sig till oss. Så att vi kan hjälpa till i tid, säger Johanna Näsman.

Föräldraledighet och studier

Vilka exempel på situationer kan man få godkänt för?

– Sjukskrivning, skilsmässa eller dödsfall i familjen till exempel. Även föräldraledighet och studier kan godkännas om det gör att man tillfälligt har sämre förmåga att betala sina bankkostnader, säger Johanna Näsman.

Nuvarande amorteringskrav för bolån

Det ursprungliga amorteringskravet för bolån, som infördes 2016, innebär att man ska amortera två procent om belåningsgraden är över 70 procent och en procent om den är över 50 procent. Det skärpta kravet, som infördes 2018, innebär att man också ska amortera en procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst. Har man mindre än 30 procent i insats och inte tillräckligt hög lön kan man alltså behöva amortera tre procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.