En illustration föreställande några ungdomar som bär på en bildörr ovanför ett järnvägsspår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Järnvägssabotage i form av föremål som placeras på spåret är ett livsfarligt och kostsamt samhällsproblem, enligt Trafikverket. Hör enhetschefen berätta mer i klippet. Foto: AI-genererad bild

Tre frågor om: Föremål på spår livsfarligt järnvägssabotage

Publicerad

Den 2 juli förra sommaren ska tre ynglingar ha placerat ut ett brunnslock på järnvägen i Järbo. Tåget spårade ur. Det är bara ett exempel på järnvägssabotage där föremål placerats ut på spåret och som äventyrat människors liv och hälsa.

– Det är otroliga risker man leker med när man gör så här, säger Olof Friman på Trafikverket.

Spårsabotage är ett konstant samhällsproblem. Trafikverket räknar med runt 200 händelser per år i Sverige där olika föremål har placerats ut på spåret.

– I värsta fall kan tåget spåra ur, säger Olof Friman som är enhetschef för järnvägsunderhåll i Trafikverkets Mellersta regionen.

Det finns inga beräkningar på vad dessa sabotage kostar samhället totalt. Men bara händelsen i Järbo sommaren 2024, som polisen utreder just nu, beräknas kosta över tio miljoner kronor. Det är en sammanlagd kostnad för Trafikverkets åtgärder för skador på järnvägen och dels tågbolagets kostnader för att åtgärda skador på tåget.

På det tillkommer andra samhällskostnader i form av människor som kommer för sent till jobb och andra åtaganden. Plus ersättningar till resenärer för tågförseningar.

Ett pojkstreck med enorma samhällskostnader

Spårsabotage är inte jämt fördelat under året, utan brukar infalla när elever är lediga från plugget. Problemet kulminerar under det långa sommarlovet.

– Självklart är barn och ungdomar en del i problemet, eftersom det sammanfaller när de inte går i skolan, säger Olof Friman.

Han tror inte att de som står bakom sabotagen inser vidden av sina handlingar. Men tillägger han:

– De bör vara ångerfulla, säger Olof Friman.

Se Trafikverkets Olof Friman besvara de tre viktigaste frågorna om järnvägssabotage i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.