Pojken hade tillsammans med kamrater klättrat och lekt i ett träd på gården vid dagiset. Med på gården fanns även dagispersonal. När pojken klättrade i trädet hade han någon typ av hjälm på sig.
Under leken har pojkens hjälm fastnat i en trädgren och anordningen som håller hjälmen på plats har tryckt mot pojkens hals. Personal på dagiset fick loss pojken snabbt och tillkallade ambulans.
Pojken fördes medvetslös till Gävle sjukhus, där han senare avled..
Hela händelseförloppet gick mycket snabbt.
Polisen har påbörjat utredningen kring olyckan.
Sandvikens kommun skärper nu kommunen säkerhetsreglerna för både fristående och kommunala förskolor.
– Vi ska uppdatera våra rutiner för utevistelse på förskolor, säger Anita Persson, verksamhetschef för Sandvikens förskolor, till TT.
– Vi har tillsynsrutiner på våra fristående förskolor där en punkt är säkerhet. Vi har en checklista som vi går igenom med dem varje år och som de ska ha rutiner för. Men hjälmanvändning finns i dag inte på den checklistan.
Polisen rubricerade inledningsvis händelsen som vållande till annans död och ärendet har lämnats till arbetsmiljöåklagaren i Östersund.
Bra och dåliga hjälmar
• Den cykelhjälm som Konsumentverket och NTF rekommenderar för barn upp till sju år kallas för småbarnshjälm. Hjälmen har ett grönt spänne och/eller hakband som fungerar som säkerhetsanordning, konstruerad för att lösa ut vid belastning om barnet exempelvis fastnar och blir hängande i hjälmen.
• En vanlig cykelhjälm har inte någon automatisk utlösningsanordning i spännet. Hakbandet håller kvar hjälmen även om det utsätts för mycket stora krafter. Erfarenheter visar att det här innebär en stor risk för barn som ofta lämnar cykeln för att leka eller klättra med hjälmen på.
• Det finns i dag många barncykelhjälmar i handeln som saknar det gröna säkerhetsspännet.
Konsumentverket