En person sitter vid ett träbord i en biblioteksliknande miljö, omgiven av böcker och konstverk på väggarna. Framför personen ligger ett papper och en informationsskylt. Rummet är ljus och inbjudande, med element av färgglad konst och en grön växt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många tror på felaktiga saker” – bibliotekarien Gabriella tränar eleverna i att skilja på fakta och åsikter Foto: Stefan Larsson/SVT

Unga väljer oftare sociala medier för nyheter – trots låg tillit

Publicerad

Hos yngre ökar konsumtionen av nyheter via sociala medier trots att de inte har så högt förtroende för innehållet. Det visar Mediemyndighetens senaste rapport.

Endast 11 procent av de yngre mellan 13-16 år litar på nyheter på sociala medier.

Skolornas ansvar

– Vi måste fortsätta jobba med medie- och informationskunnighet. Det är den viktigaste nyckeln. Så att barn kan skilja på vad som är tillförlitliga nyhetskällor, säger Yvonne Andersson, analytiker på Mediemyndigheten och menar att skolorna har ett stort ansvar.

SVT inifrån skolan

I videon ovan: Så tränar bibliotekarien Gabriella Jensen-Sondrup på Staffangymnasiet i Söderhamn elever i att skilja på fakta och åsikter: ”Många tror på felaktiga saker”

På sociala medier är det framför allt plattformen Tiktok som vuxit mest under de senaste åren.

– Vid mätningen 2023 är det närmare hälften av de unga som tar del av sina nyheter på Tiktok och det är en väldigt markant ökning från 2020, säger Tove de Vries, utredare vid Mediemyndigheten.

Oklar orsak till den låga tilliten

Utvecklingen hänger ihop med en ökad användning av sociala medier i stort. Vad källan till det låga förtroendet för nyheter i sociala medier är, framgår dock inte i myndighetens rapport.

– Det är nyheter generellt. Vi ser inte om det är nyheter från de traditionella medierna på sociala medier. Det har vi inte ställt frågor om, säger Tove de Vries och fortsätter:

– Men om man kan särskilja public service när man tar del av nyheter på Tiktok och vara källkritisk, så antar jag att man har ett ganska stort förtroendet för det.

”Inte så konstigt om man är mer skeptiskt”

Yvonne Andersson menar också att det är ett speciellt flöde att ta del av nyheter genom.

– De flesta går väl inte till sociala medier för att ta del av nyheter. Utan för nöje, underhållning och följa influencers. Och när det dyker upp nyheter i det flödet så är det väl inte så konstigt om man är mer skeptiskt. När kontexten är annorlunda än när man sätter sig när framför teven för att bara titta på nyheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet