Varför Glada Hudik ?

Uppdaterad
Publicerad

HUDIKSVALL Idag är staden kanske mer än någonsin, känt som ”Glada Hudik”. Men när myntades egentligen uttrycket och varför blev Hudiksvall en så glad stad?

– Det finns belagt redan från början av 1800-talet att ”Glada Hudik” fanns som begrepp i samband med ett musik- och teatersällskap som fanns i staden, säger Lennart Ersson, Hudiksvallskännare och före detta journalist.

Men Lennart Ersson tror att man måste gå ännu längre tillbaka i tiden, till åtminstone slutet på 1700-talet.

Många sjömän kom

– Då fanns det faktiskt 22 krogar i staden som på den tiden hade 1000 invånare. Det förstår ju alla att det inte räcker som kundunderlag. Det var sjömän som låg i hamnen långa stunder, säger han.

Det var mycket folk från stora delar av världen i rörelse i staden på den tiden och kroglivet var stort. Hamnen var centrum där sjömän från hela världen möttes tillsammans med bönder från Hälsingland.

Men att peka ut en särskild händelse som Glada Hudiks födelse är det ingen som kan säga med säkerhet. Många händelser under flera hundra år lär ha spelat sin roll. Man kan bara spekulera i vad som har haft viktig betydelse för staden som blev glad. Det är högst otroligt att det är en enskild händelse, utan det handlar om flera händelser över en lång tid.

Uppskattad teater

– Det var inte gjort på någon kaffekvart att bestämma att nu ska vi kalla staden för ”Glada Hudik”. Det handlar om att begreppet har förstärkts under en lång tid genom flera generationer, säger Lennart Ersson.

Idag jobbar kommunen aktivt med att påverka vad som ska vara tidiga 2000-talets ”Glada Hudik”. Man är mer medveten om sitt epitet än vad man kanske någonsin tidigare har varit. Självklart har teatern med de utvecklingsstörda skådespelarna som blivit rikskänd haft sin betydelse. Men även näringslivet börjar se fördelar med att använda Glada Hudik i exempelvis sina företagsnamn.

– Vi vill att Glada Hudik ska kännas som någonting varmt, men det är ett arbete som pågår hela tiden. Vi måste låta det ta lite tid samtidigt som vi måste gripa tag i möjligheterna som teatern ger. Människor vill kanske komma hit och se staden, säger Ulrika Beijer, projektledare Fokus Glada Hudik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.