Flera skogsägare i Ljusdal har drabbats av skogsskador efter att bäverstammen ökat de sista tio åren. Vi följde med en av de drabbade skogsägarna ut och inspekterade en del av den skadade skogen.
– För några år sedan var det en hydda, nu är det minst fyra kolonier och de har byggt 22 dammar och översvämmat omkring tio hektar mark. Träden dör och det blir sumpmark, säger Jonas Olinder.
Ingen ersättning
Länstyrelsen ersätter inte skador från bäver och inte traditionella skogsförsäkringar heller. Därför blir det dyrt och arbetssamt för skogsägarna.
– Någon hydda kan jag ta i min skog, det är fascinerande djur, men när det börjar bli för mycket måste man göra något åt det. Annars förvandlas det till sumpmark och då går det aldrig att använda marken mer, säger han.
De har tagit hjälp av jägare, men bävern är skygg och skogen svårtillgänglig. På tre år har de bara skjutit tre bävrar, trots att det finns ett trettiotal i området och varje koloni får 3-4 ungar per år.
– Nu har vi fått beviljat skyddsjakt med fällor och det ska vara effektivare, säger Jon Hagen, jägare.
Ökad avskjutning
Enligt jägareförbundet ökar stammen kraftigt söderut, i Stockholm har bävern börjat gå in i trädgårdar och fälla äppelträd. Även här bedöms den öka. 2006 sköts cirka 300 bävrar i Gävleborgs län. 2016 sköts 675 bävrar.
– Avskjutningen brukar spegla stammen så det är en indikation på att det ökar mycket även i Gävleborgs län. Det har varit en liten dipp i den uppgående statistiken sista året, men det kan bero på att man mäter annorlunda, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent på jägareförbundet.
Även länsstyrelsen bekräftar en ökning då antalet ansökningar om skyddsjakt blivit allt fler.