Lars Ek Lööf är vd för Järvsö bergcykel park. Foto: SVT

Vd:n för Järvsö bergscykelpark: ”Vi förstår ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Tre allvarliga olyckor har inträffat på Järvsö bergscykelpark – på mindre än två veckor. Nu har anläggningen stängt ned den mest olycksdrabbade leden och kontaktat företaget som designat banan för att utvärdera vad som har hänt.

– Det är djupt tragiskt. Vi tänker på de drabbade och deras familjer, säger vd Lars Ek Lööv.

Tre personer har på kort tid skadat rygg och nacke på mountainbikeanläggningen Järvsö bergsbana och riskerar bestående förlamning. Samtliga olyckor har inträffat på banan ”twist twist”. Den klassas som en röd led, det vill säga näst svårast på en fyrgradig skala.

En av de skadade är 34-årige Alexander som just nu vårdas på Universitetssjukhuset i Lund. Han krashade vid ett så kallat dropp, ett hopp från en avsats med en höjdskillnad nedåt. Mindre än två veckor tidigare inträffade en annan olycka på exakt samma plats.

Från anläggningens sida är man överraskad av skadorna.

– Vi förstår ingenting, säger vd Lars Ek Lööv.

– Det är inte det svåraste partiet på banan eller så.

En tredje person skadade sig allvarligt vid ett hopp i en annan del av banan.

Oklart exakt vad som hänt

Exakt vad som har hänt vid olyckstillfällena är inte helt klarlagt.

– Det är som en skidbacke. Vi har inte varit på plats och sett det med egna ögon.

Enligt vittnesuppgifter ska den första olyckan inträffat genom att en man närmat sig dropet i låg fart och därefter tippat över. Vad som hänt i övriga fall är mer osäkert.

Lars Ek Lööv berättar att banorna är utrustade med flera varningsskyltar. I början av de aktuella lederna finns också tilläggstavlor som informerar om att det krävs erfarenhet för att cykla leden. Man tillhandahåller också kurser och utbildningar i bland annat hoppteknik.

– Det finns en risk, och vi talar om den.

Det så kallade dropet där två av olyckorna inträffade. En varningsskylt uppmärksammar cyklisten på höjdskillnaden. Foto: SVT

27 ambulansfall i fjol

Järvsö bergsbana har varit öppen i tio år. I fjol registrerades omkring 270 000 åk vilket resulterade i 27 ambulansfall. Men inga tidigare händelser har fått lika allvarliga konsekvenser som de tre senaste.

Nu har anläggningen stängt av den övre, olycksdrabbade delen av leden och tagit kontakt med det kanadensiska företag som hjälpt till vid designen av banorna.

– Vi försöker analysera vad som hänt för att se vad vi kan göra och om vi kan göra på något annat sätt. Vi vill ju att folk ska kunna komma hit och ha kul, säger Lars Ek Lööv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.