På Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala har man inom loppet av 14 dagar tagit emot fem patienter som ådragit sig allvarliga neurologiska skador efter att ha kraschat när de cyklat mountainbike. Flera av dem riskerar bestående förlamning.
– I princip handlar det om livshotande skador som medför risk för bestående handikapp, säger Per Enblad, överläkare i neurokirurgi och chef över Neurointensivvårdsavdelningen på Akademiska universitetssjukhuset.
Tre på samma anläggning
Tre av olyckorna har inträffat på anläggningen Järvsö bergscykel park. Ytterligare två olyckor har inträffat på andra platser i samma region.
Cyklisterna har ådragit sig skador på nacke och i flera fall brutit ryggraden. För åtminstone en av dem har tillståndet varit livshotande.
Per Enblad berättar att personal från Akademiska varit i kontakt med anläggningen i Järvsö för att informera om att det finns en oro från sjukhusets sida gällande säkerhetsarbetet.
– Man funderar också på om det här med corona och hemmasemester gör att många nu cyklar mountainbike utan vana. Och om de förstår att de kan få livshotande skador och bli handikappade för resten av livet, säger han.
Många på kort tid
Det är inte första gången sjukhuset tar emot patienter som skadat sig när de cyklat på terrängbanor. Men Per Enblad menar att det är anmärkningsvärt att det inträffat flera allvarliga olyckor på relativt kort tid.
– Man kan inte utesluta att det är slumpen. Men det är ändå bra att förmedla att det finns risker med en sådan här sport. Och att anläggningarna tänker till och informerar om svårighetsgraden i olika banor.
Han påpekar att man inte vill motarbeta mountainbike och downhillåkning som idrottsutövning.
– Det är också hälsobefrämjande, men det måste finnas ett säkerhetstänk.