Tre personer står på en gata omgiven av höstlöv och pratar med varandra. Till höger ligger en svart vape enhet lutad mot ett golv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera elever berättar att de vejpat när de varit yngre än 18 år. Och skolor larmar om att elever röker vape på skoltoaletter. Foto: Stefan Larsson/SVT

Vape-larmet från Söderhamns högstadieskolor – 13-åringar röker på skoltoaletter

Publicerad

Yngre tonåringar röker e-cigaretter, så kallade vapes, på skoltoaletter. Det larmar högstadieskolor i Söderhamn om. Flera gymnasieelever som SVT pratat med berättar att de rökt vape redan vid 13-års ålder, trots att det är 18-årsgräns för att köpa.

Skolor i Söderhamn har börjat larma om utvecklingen berättar Sofie Söderqvist på förebyggande enheten i Söderhamns kommun.

– Det luktar på toaletter och man röker inomhus säger Sofie Söderqvist och fortsätter:

SVT inifrån skolan

– Det vi har hört är från högstadiet, jag kan tänka mig att det finns mycket på gymnasiet också.

För en kort tid sedan valde förebyggande enheten att skriva ett inlägg i sociala medier och varna om att många unga röker vapes och om hälsoriskerna.

Vad är vapes? Hur farligt är det? Hur gör du om du vill sluta? SVT:s reporter reder ut i videon under:

En delad bild som visar två sektioner: till vänster finns en uppställning av flera färgglada e-cigaretter och vaporizerpennor placerade på ett bord, medan höger sektion visar en person med kort hår och en rutmönstrad skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Stefan Larsson reder ut de vanligaste frågorna kring vapes med hjälp av fakta från Sluta röka-linjen. Bland annat hur man ska göra om man vill sluta använda dem. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT inifrån skolan

Mer i ämnet