I bild till vänster: Ljusterapiforskaren Arne Lowden. I bild till höger: SVT:s reporter Lari Honkanen står i mörkret och lyser på sitt ansikte med mobiltelefonens ficklampsfunktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden tror att alla skulle kunna bli hjälpta av ljusterapi mot vintertrötthet och rubbad dygnsrytm. Foto: Lari Honkanen/SVT

Forskarens råd – så överlever du vintermörkret

Uppdaterad
Publicerad

Under vinterhalvåret är det många som känner sig trötta och hängiga. Vissa knaprar D-vitamin, andra reser på solsemester. Ljus- och sömnforskaren Arne Lowden menar att i princip alla skulle kunna bli hjälpta mot sin vintertrötthet med hjälp av mer ljus.

– Egentligen är vi byggda för ett liv närmare ekvatorn, säger Arne Lowden.

Enligt Arne Lowden har ljusterapi flera goda effekter. Förutom att hjälpa mot vintertrötthet, är den också ett bra hjälpmedel för att återställa en rubbad dygnsrytm. Något som inte antidepressiva läkemedel fixar. Ljusterapi har dessutom visat vara verksamt vid Jet lag.

– Ljusterapi har inte heller några kända biverkningar, säger Arne Lowden.

Finns det alternativ till ljusterapilampor?

Arne Lowden berättar att utomhusvistelse, även en mulen vinterdag, om man är ute under de ljusa timmarna, ger oss tillräckligt mycket ljus för att vi ska må bra. Man bör vara ute mellan en halvtimme och två timmar, beroende på om himlen är molnfri eller har molntäcke och hur tjockt det är.

Men i det moderna samhället är det alltför många människor som vistas inomhus, i vad som motsvarar skymningsljus, under alla sina vakna timmar. Det leder till ljusbrist, vilket ger störningar i dygnsrytmen och påverkar vårt humör. Alla har dock inte möjlighet att vistas utomhus på vintern under dagens ljusa timmar eller har tillgång till en ljusterapilampa. Men även där har Arne Lowden ett råd:

– Vid kort utomhusvistelse kan närhet till fönster ge en bra kompensation. säger Arne Lowden.

Hör Arne Lowden om mörker och ljus i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.