Omkring midsommar meddelar FN-organet Unesco om Voxnadalen utnämns till ett biosfärområde. Foto: Jonas Löf/Ovanåkers kommun

”Voxnadalen blir biosfärområde – allt annat vore en jätteskräll”

Uppdaterad
Publicerad

I biosfärområden är ambitionen att hållbar utveckling ska genomsyra samhälle och natur. Poängen är att privatpersoner, myndigheter, företag och organisationer ska uppmuntras att frivilligt ta konkreta steg mot färre utsläpp och för en hälsosammare närmiljö.

– Voxnadalen kommer att bli utnämnda och det är jätteroligt, säger Göran Blom, Biosfärprogrammet Sveriges ordförande.

Det finns 686 biosfärområden i världen där syftet är att friska ekosystem ska bana väg för hållbar samhällelig utveckling. Hittills finns fem sådana områden i Sverige och Voxnadalen är en kandidat som någon gång mellan den 17 och 21 juni kan utnämnas till en ny biosfär av FN-organet Unesco. Göran Blom är övertygad om att Voxnadalen blir den första biosfären i länet.

– Det vore en skräll om något annat skedde. Jag har följt processen de senaste 15 åren, säger Göran Blom.

Natur- och kulturskatter

I Voxnadalen finns bland annat Hamra nationalpark, naturreservat, hälsingegårdar och fäbodar bevarade. Och genom att bli ett biosfärområde ska chanserna att bevara natur- och kulturskatterna, öka.

Möjlighet till egna lösningar

Samtidigt ska nya arbetssätt förhoppningsvis ta form där lokala skräddarsydda lösningar ska lösa globala problem som kommun, myndigheter, näringsliv och privatpersoner kan stå inför. Och det är då aktörerna själva som får besluta hur de hugger tag i frågor som kan röra utsläpp, restaurering, byggnationer och turism, till exempel.

– Ett biosfärområde är vad man gör det till, säger Göran Blom, och fortsätter:

– Inga turister vill komma till ett kalhygge och biosfärområden handlar om att skapa positiva incitament utan restriktioner eller regler. Det kan gälla att restaurera en fågelsjö eller att göra skogsbruket mer hållbart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.