• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Baktiefloran i munnen skiljer sig mellan barn födda med kejsarsnitt och vbarn födda vaginalt. Foto: TT

Barn födda med kejsarsnitt kan löpa större risk för karies

Uppdaterad
Publicerad

Barn som har fötts med kejsarsnitt kan löpa större risk att få hål i tänderna jämfört med barn som fötts vaginalt. Det visar ny forskning från specialisttandvården i Halland.

– Vi har sett att bakterierna i munhålan skiljer sig. Man har andra och färre bakterier om man föds med kejsarsnitt. Vid en vaginal förlossning får bebisen bakterierna från mamman medan man vid ett kejsarsnitt istället får dem från omgivningen och huden, säger Katarina Boustedt, specialisttandläkare och en av de forskare som ligger bakom studien.

”Inte minska antalet kejsarsnitt”

Sammanlagt har de följt 346 barn från födseln och fem år framåt. En tredjedel av dem är födda med kejsarsnitt. Mätningar på barnen gjordes när de fyllt två, tre och fyra år. Resultatet visar att de som fötts med kejsarsnitt och hade fler hål i tänderna de övriga barnen.

Sättet man är född på är inte det enda som styr om man får karies eller inte. Även kost och användning av fluortandkräm spelar in. Men för forskarna är det viktigt att känna till alla faktorer för att kunna ge goda råd, menar Katarina Boustedt.

– Det är viktigt att poängtera att detta inte handlar om att minska antalet kejsarsnitt. Genom att tidigt arbeta förebyggande är vårt mål att minska förekomsten av karies hos alla barn i Halland, säger hon.

Har inte nått målet

Det är sedan tidigare fastställt att karies i mjölktänderna ökar risken för karies i de permanenta tänderna. Karies bland barn överlag har länge varit på väg nedåt. Men de senaste åren har kurvan vänt, främst när det gäller sexåringar.

– Tittar man på den gruppen så har lite mer än en fjärdedel karies. Världshälsoorganisationen har som mål att 80 procent av alla barn som vara kariesfria år 2020. Trots att vi har goda förutsättningar har vi ännu inte nått upp till det här i Sverige, säger Katarina Boustedt.

Kariesundersökningen ingår i den stora tillväxtstudie som görs i länet. Forskarna har även tittat närmare på barnfetma, något som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.