Montage Foto: SVT/TT

Bevattningsförbud utfärdas i södra Halland

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen utfärdas bevattningsförbud i Halmstads och Laholms kommuner.

Halmstads kommun beskriver grundvattennivåerna som oroväckande låga. Därför införs nu bevattningsförbud som ska gälla tills vidare. Det innebär bland annat att det inte är tillåtet att använda kommunalt vatten till att tvätta bilen hemma eller att bevattna gräsmattor eller annat i trädgårdar med vattenslang.

– Framförallt vill vi uppmärksamma om vattenförbrukningen. Och mer konkret innebär det att man inte får lov att ha onödig vattenförbrukning, säger Ola Nilsson, ordförande i Laholmsbuktens VA.

Vattenbrist

Kan stänga av vattnet för personer

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om vattenbristen i södra Halland. I slutet av mars uppmanade kommunerna invånarna att inte slösa med dricksvattnet och flaggade för att ett bevattningsförbud kunde bli aktuellt. Och nu väljer man alltså att fullfölja detta genom att införa ett bevattningsförbud i Laholm och Halmstad.

– Det första vi gör är naturligtvis att informera allmänheten om bevattningsförbudet. Men ytterst så kan det bli så att vi stänger av vattnet för personer som inte respekterar förbudet, säger Mattias Leijon, chef på Laholmsbuktens VA.

Sjövatten kan vara ett alternativ

Det har även funnits diskussioner om att leda dricksvatten från sjön Bolmen för att klara den framtida vattenförsörjningen.

– Den tillgång vi har på vatten i Halmstad och Laholm kommer på sikt inte att räcka till. Bolmen är ett väldigt intressant alternativ, sa Henrik Kellgren till SVT Nyheter Halland för knappt tre veckor sedan.

Bevattningsförbud

Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär att det inte är tillåtet att:

– Bevattna gräsmattor, blommor eller annat i trädgårdar med vattenslang

– Fylla pooler

– Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande

– Tvätta bilen hemma

– Använda högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader

Källa: Halmstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet