Bild på en vinterklädd bäck i en bokskog, delad med en kvinna som sitter på ett kontor (Helena Storckenfeldt (M) är ansvarig för moderaternas miljö- och klimatfrågor)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Storckenfeldt (M) är ansvarig för moderaternas miljö- och klimatfrågor. Hör henne svara hur regeringen ställer sig till konsekvenserna av nedskärningen. Foto: SVT

Därför nedprioriterar regeringen skydd av värdefull natur

Uppdaterad
Publicerad

Att skydda värdefull natur nedprioriteras av regeringen i år. Skattepengarna behövs istället till mycket annat, säger moderaternas miljöansvariga Helena Storckenfeldt (M) till SVT. Hon hoppas nu att markägare och allmänheten ska hjälpas åt att förvalta naturen.

Budgeten för skydd av och åtgärder för värdefull natur i Sverige minskar i år med totalt 1 481 miljoner kronor jämfört med 2022. Något som Länsstyrelsen i Halland och Naturvårdsverket anser kommer att få stora konsekvenser för den biologisk mångfalden och friluftslivet.

Helena Storckenfeldt (M) är riksdagsledamot från Halland och ansvarar för moderaternas miljö- och klimatfrågor. I klippet berättar hon hur naturen kan skötas med en minskad budget.

Så ser budgeten ut för 2023:

I dag finns ca 5300 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige.

Anslaget för skydd av värdefull natur är 2023 på 1 146 miljoner kronor (en minskning med 32 procent från 2022) och anslaget för åtgärder för värdefull natur är 2023 på 1 050 miljoner kronor (en minskning med 45 procent från 2022). 

Stora delar av anslagen går till Naturum, friluftsliv, grön infrastruktur, statliga ledsystemet i fjällen, åtgärder för hotade arter, skötsel av nationalparker och naturreservat samt att ersätta markägare för nya naturreservat.

Medlen används till stor del till konkreta insatser som ger sysselsättning runt om i hela landet.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet