Emma Knyckare tror att en mansfri festival är mer behövligt än någonsin tidigare. Foto: Kitty Lingmerth

Efter #metoo: ”Mansfri festival viktigare än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

I september blev det klart att hallänningen Emma Knyckares mansfria festival blir av sommaren 2018.

Efter de senaste veckornas uppmärksammade #metoo-kampanj tror hon att det behövs mer än någonsin.

– Det här var spiken i kistan som behövdes, säger hon.

År 2010 var Emma Knyckare med och arrangerade en föreställning med utgångspunkt i #metoo-kampanjen som redan då började spridas över världen. 

Nu, sju år senare, har kampanjen fått rejäl spridning och flera medieprofiler har avslöjats för att ha sexuellt trakasserat bland annat sina medarbetare.

Mansfri festival

– Det är något speciellt med den kampanjen. Det är så stort och mäktigt, det går inte riktigt att sätta fingret på, säger Emma Knyckare.

Spiken i kistan

Nästa sommar kommer den första musikfestivalen för endast kvinnor, transpersoner och ickebinära äga rum med Emma Knyckare som initiativtagare.

Hon tycker att #metoo-kampanjen visar på hur mycket just en sådan festival behövs.

– Det hela rörelsen visar på är hur viktigt det är att ha en sådan här typ av festival. Nu är det mer behövligt än någonsin. Det här var spiken i kistan som behövdes, säger hon.

LÄS MER: Me too-grundaren: Ett kraftfullt sätt att förmedla empati

Samlat in 500.000

Exakt var och när festivalen blir av vill hon inte berätta än, det ska i stället avslöjas den 19 november – på den internationella mansdagen. 

Men festivalen, som har fått namnet Statement Festival, har via en crowdfunding-insamling lyckats samla ihop nästan 500.000 kronor. Något som räcker till både drömplats och personal, berättar Emma Knyckare.

Nu hoppas hon att allt som lett upp till den mansfria festivalen, bland annat FATTA-rörelsen, reaktionerna efter sommarens övergrepp på landets musikfestivaler och nu senast #metoo-kampanjen, ska göra att Sverige får en samtyckeslag.

– Får vi inte en samtyckeslag efter allt det här är det något som är knasigt, säger hon. 

Går inte att blunda för 

Det yttersta målet med festivalen är dock fortfarande att vara en frizon för kvinnor, transpersoner och ickebinära. Men hon understryker att festivalen är en reaktion på alla sexuella övergrepp som skett på festivaler, inte en lösning.

– Vårt största mål är att skapa en frizon för folk som behöver det, säger hon och fortsätter:

– Men en del av att i framtiden kunna bjuda in alla är en samtyckeslag, då är det ingen som kan blunda för det längre.

LÄS MER:Mansfri festival ett hett diskussionsämne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet