Räddningstjänsterna i Halland ser att flera bränder den senaste tiden har en sak gemensamt – att de startat i braskaminen.
– Det är viktigt att man eldar på rätt sätt i en kakelugn, braskamin eller en öppen spis. Det är vanligt att en brand startar om man är oförsiktig med förvaringen av askan från kaminen, säger Johan Duell, chef för samhällsskydd på räddningstjänsten Halmstad, i ett pressmeddelande.
Tre tips från sotaren i Varberg – så eldar du säkert i din eldstad:
Så eldar du säkert:
• Använd torr ved – då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt.
• Elda med max tre kilo ved per timme så att du inte riskerar överhettning.
• Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
• Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.
• Se till att eldstaden sotas och brandskydds kontrolleras regelbundet.
• Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.
Källa: Räddningstjänsten Halmstad