Idag finns svenska regler som säger att en dryck måste innehålla minst 15 procent fruktjuice för att få kallas cider. Men EU-kommissionen vill införa en gemensam standard och föreslår en gräns på minst 50 procent fruktjuice. Det faller inte i god jord hos Krönleins bryggeri i Halmstad.
– Vi tycker att konsumenten själva ska få avgöra, säger Carl Krönlein, vd.
Hör i klippet vad Carl Krönlein har för alternativt förslag till höjd juicehalt.
Äppelodlare positiva
Hos äppelproducenter i södra Sverige välkomnas däremot det förslagna kravet som ser stora möjligheter med ökad efterfrågan på inhemska äpplen. Särskilt då det kan vara svårt för odlarna att bli av med den äppleskörden som inte kan säljas direkt till konsument.
– Vissa delar av vissa år så finns det ingen efterfrågan och då blir äpplen ibland mat till djuren i skogen, säger Jan Ehrensvärd, ciderproducent och ordförande för medlemsföretaget Äppelriket.