Ciderliknande dryck hälls upp i ett glas från en burk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer fruktjuice i cider kan innebära högre priser – starta klippet för att se vad Krönleins vd Carl Krönlein tycker om EU-kommissionens förslag. Foto: Klara Misgeld/SVT

EU vill se mer fruktjuice i cider – halmstadbryggeri kritiskt men odlarna jublar

Uppdaterad
Publicerad

I förslaget från EU-kommissionen finns ett krav på minst 50 procent fruktjuice i drycker som ska få kallas cider.

För bryggeriet Krönleins i Halmstad skulle det innebär att man inte längre får sälja sin Halmstadcider som just cider om man inte ändrar innehållet.

Idag finns svenska regler som säger att en dryck måste innehålla minst 15 procent fruktjuice för att få kallas cider. Men EU-kommissionen vill införa en gemensam standard och föreslår en gräns på minst 50 procent fruktjuice. Det faller inte i god jord hos Krönleins bryggeri i Halmstad.

– Vi tycker att konsumenten själva ska få avgöra, säger Carl Krönlein, vd.

Hör i klippet vad Carl Krönlein har för alternativt förslag till höjd juicehalt.

Äppelodlare positiva

Hos äppelproducenter i södra Sverige välkomnas däremot det förslagna kravet som ser stora möjligheter med ökad efterfrågan på inhemska äpplen. Särskilt då det kan vara svårt för odlarna att bli av med den äppleskörden som inte kan säljas direkt till konsument.

– Vissa delar av vissa år så finns det ingen efterfrågan och då blir äpplen ibland mat till djuren i skogen, säger Jan Ehrensvärd, ciderproducent och ordförande för medlemsföretaget Äppelriket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.