Det är än så länge sex fall av blåtunga som upptäckts i Hallands län. Foto: Distriktsveterinärerna.

Ytterligare fall av djursjukdomen blåtunga konstaterade i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland meddelar att djursjukdomen blåtunga har konstaterats på ytterligare fyra platser i Halland. Utöver de tidigare två fallen i Laholms och Falkenbergs kommun har nu ytterligare fyra idisslare smittats i länet.

Det är nu sex konstaterade fall i Halland av blåtunga. Tre i Laholms kommun, ett i Kungsbacka, ett i Halmstad och ett i Falkenberg. Det rör sig om tre får och tre nötkreatur. Det första fallet i Sverige på 15 år konstaterades under fredagen i Uddevalla kommun.

Blåtunga kan inte smitta människor och mjölk och kött från smittade djur är inte farligt att äta.

– Det finns ingen nationell samordning för att stoppa smittan utan det är upp till djurägarna själva, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Karta över konstaterade fall av blåtunga i Hallands län fram till 19 september 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karta över antalet konstaterade fall av blåtunga i Halland. Foto: SVT Design

FAKTA: BLÅTUNGA

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare. Människor kan inte bli smittade, men sjukdomen kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Viruset sprids via svidknott och inte direkt mellan djur. Svidknott är inte aktiva under det kalla vinterhalvåret, därmed minskar risken för spridning när det blir kallare ute eftersom virus inte heller kan förökas i knott när dygnsmedeltemperaturen sjunker.

Den som ser symtom hos djur som tyder på blåtunga eller annan allvarlig sjukdom, ska omgående kontakta sin veterinär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.